3FM nieuws

Tim (16) stierf door online choking challenge

  1. Nieuwschevron right
  2. Tim (16) stierf door online choking challenge

Ze teisteren al jarenlang het internet en zijn de angst van iedere ouder: levensgevaarlijke online challenges. Kinderen die elkaar op het internet opstoken om de meest bizarre uitdagingen aan te gaan. De Nederlandse Tim ging één van die challenges aan en overleefde dit niet.

'Choking Game'

Het heet de 'Choking Game'. De naam zegt het al: je moet je keel zolang mogelijk dichtknijpen dat er een zuurstoftekort ontstaat in je hersenen en er een roes ontstaat waar geen alcohol of drugs aan te pas komt. Bij een heftigere variant moet je jezelf ophangen aan een strop. Dit deed Tim. De bedoeling was dat hij zichzelf op tijd zou redden, maar hij gleed per ongeluk weg. Daardoor overleed hij. Hoe we dit allemaal weten? Tim filmde zijn challenge om later te uploaden.

En dát is het gevaar van deze challenges. Het internet staat vol met tieners die gekke dingen doen, het filmen en daarna uploaden om leeftijdsgenoten op ideeën te brengen.

'Blue Whale'

De 'Choking Game' is helaas niet de enige challenge die circuleert op het internet. Een ander spel wat al een paar jaar online wordt gespeeld is 'Blue Whale'. Vooral in Rusland is het enorm populair. Deelnemers krijgen vijftig opdrachten met uiteindelijk als laatste test het plegen van zelfmoord.

De ouders van Tim hebben het verhaal - wat zich eind mei afspeelde - nu publiekelijk gedeeld met de hoop andere mensen bewust te maken van de gevaren van deze online challenges. Het kan iedereen overkomen! Het het hele verhaal van Tim is terug te lezen op volkskrant.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie