3FM nieuws

4 nieuwe concertvormen die misschien wel de toekomst zijn

foto: ABBA Voyagefoto: ABBA Voyage
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 nieuwe concertvormen die misschien wel de toekomst zijn

In een donkere zaal, volgepropt met mensen en ondertussen komt er ook nog eens mateloos hard geluid uit de speakers: dit is hoe een 'normaal' concert er nu doorgaans aan toe gaat. Maar is dit wel de meeste ultieme manier van live muziek beleven? Check hier een aantal innovatieve ontwikkelingen op het gebied van concertbeleving.

Hologrammen

Dit is al een bekender fenomeen, als je bijvoorbeeld kijkt naar de speciale concerten die ABBA in Londen heeft georganiseerd. Ineens is een carrière dan oneindig en kunnen bands voor altijd blijven optreden voor hun fans. Maar het biedt ook een plek voor nieuwe creativiteit. Kijk bijvoorbeeld naar Gorillaz, die al in 2005 een hologram-show hadden tijdens de MTV EMA's. Met zo'n nieuwe creatieve outlet kan het voor nieuwe en unieke concert-ervaringen zorgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Middagconcerten

Wat is er nou beter dan helemaal losgaan op een concert, en dat je de garantie hebt dat je weer thuiskomt met het OV, op tijd je bed in kunt duiken en ook aan het begin van je dag nog van alles kunt doen? Veel klassieke concertzalen hebben dit al als optie: het matinee concert, voor iedereen die 's middags (vaak tegen een verlaagd tarief) de show ook kan meemaken.

Hiermee proberen ze vaak studenten, die over het algemeen overdag meer tijd hebben dan werkenden, in contact te brengen met klassieke muziek. En in het weekend kunnen ze gewoon vier shows spelen in plaats van twee! Mogelijk een idee voor de pop- en rockconcerten?

"Low stimulus"

Weer een concept dat van klassieke concerten geleend kan worden! Deze "low stimulus" concerten pakken de concerten op een stuk informelere manier aan. Mensen mogen komen en gaan wanneer ze willen of kunnen speciale geluiddempende koptelefoons krijgen. Maar buiten de zaal worden bijvoorbeeld elektrische handdrogers ook uitgezet en kunnen mensen in specifieke "stille hoekjes" zitten.

Dit soort concerten zijn perfect voor neurodivergente mensen, die bijvoorbeeld prikkels minder goed kunnen verwerken. Maar hoe zou dat eruit kunnen zien bij rock/pop concerten? Denk bijvoorbeeld aan minder intense lichten, minder bass of hoge tonen in de muziek, minder mensen of meer zitplekken bij sta-concerten en nog een hoop meer. Op die manier kan iedereen genieten van de live muziek!

Ligconcert

Voor iedereen die geen zin heeft om te staan, zijn mogelijk ligconcerten wel het antwoord voor de toekomst! Dit is ook al een bekender fenomeen, met grotere ligconcerten tijdens bijvoorbeeld ADE. Dus neem een matje en fijn kussen mee, kies je favoriete plekje op de grond en ga maar liggen. Ook brengt dit de perfecte kans met zich mee om unieke locaties als concertzaal te pakken. Zo zijn er binnenkort concerten gepland in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam of bij de Koepelgevangenis in Arnhem.

Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken, en is het maar de vraag of deze vier soorten daadwerkelijk groter ingezet zullen worden. Maar het is altijd leuk om na te denken over mogelijke ontwikkelingen in de herkenbare vorm.

foto: Ligconcerten.nl

Ster advertentie
Ster advertentie