3FM nieuws

3FM reisde met Chef'Special mee door de VS

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM reisde met Chef'Special mee door de VS

Chef'Special tourde elf weken lang als supportact van Twenty One Pilots door de Verenigde Staten. 3FM-huisfotograaf Ben Houdijk reed een stuk met ze mee in de tourbus en nam een kijkje in de keuken.

Geen overbodige luxe

Op de dag dat ik aanhaak, signaleer ik een probleem: de mannen hebben geen schone sokken en onderbroeken meer. De Cheffies reizen van stad naar stad en een wasserette vinden blijkt een probleem. In de tourbus zit niet eens een douche, laat staan een wasmachine.

De tourbus is home away from home

Het tempo van de tour is moordend. Er wordt vijf dagen in de week gespeeld. En de afstanden in Amerika zijn enorm. Zeven uur reizen naar de volgende locatie is geen uitzondering.

48 shows in elf weken

Elke ochtend wordt opnieuw het grote podium opgebouwd en het licht en geluid ingehangen. Vanaf 15:00 uur gaat de band soundchecken en om 19:00 uur is het showtime, tot Twenty One Pilots om 23:00 uur klaar is. Zodra de lichten in de zaal aangaan, breken ze het podium weer af. Om 2:00 uur zijn alle spullen ingeladen in de acht vrachtwagens en zeven tourbussen, en kan de karavaan zich verplaatsen naar de volgende stad. Travel, build, play, repeat: 48 shows in elf weken.

De hele dag staat in het teken van optreden
Hershey Park, de grootste outdoor show

Twenty One Pilots en Chef'Special op Pinkpop

Even terug naar Pinkpop 2014. Chef'Special opent op de zondag het grote podium. Aan de zijkant staan Tyler Joseph en Josh Dun van Twenty One Pilots te kijken. Zij spelen later die dag in de kleinere tent. Daar, op die dag, is het zaadje geplant om de Cheffies uit te nodigen voor hun tour in 2016. Twenty One Pilots is inmiddels uitgegroeid tot een hele grote band in de Verenigde Staten en vult daar uitverkochte arena's. Zalen zo groot als de Heineken Music Hall en de Ziggo Dome.

Joshua Nolet: "Deze tour helpt ons natuurlijk met het werven van bekendheid in de VS. De fans van Twenty One Pilots zijn erg fanatiek en checken alles wat hun helden goed vinden. Bovendien zitten de zalen al voor 80 procent vol als wij beginnen. Als bonus mogen we halverwege de show van Twenty One Pilots ook nog een drietal covers met ze spelen op het grote podium. We zijn Tyler en Josh dan ook dankbaar voor deze kans. Het zijn enorm aardige gasten, die het goed met ons voor hebben."

De twee supportacts hebben een prominente plek in de show

Elke avond de ultieme test

In de 25 minuten die Chef'Special mag vullen wordt avond na avond de zaal veroverd. Dat de band live waanzinnig goed is, weten we in Nederland. Maar de ultieme test is elke avond een nieuw publiek voor je winnen. Tijdens 'Biggest Monkey' gaan alle handen heen en weer en bij 'In Your Arms' worden tot ver boven in de arena de lampjes aangezet. Voor je het weet zijn de 25 minuten voorbij. Via de sociale media volgen dan direct reacties.

Guido Joseph: "In een band spelen betekent hier vooral om kunnen gaan met wachten. In Nederland ben je uit en thuis op dezelfde dag, maar hier zitten we 24 uur bij elkaar. De tourbus bestaat uit acht kleine bunks. De kleedkamers zijn soms niet groter dan een halve cabin. Er zijn dagen dat er geen douches beschikbaar zijn. Daar waar het kan sporten we. Rennen is lekker om je hoofd leeg te maken. We moeten wel altijd van te voren checken bij de beveiliging welke kant we op kunnen. Niet elke arena staat in een goede buurt namelijk..."

Spelen in de hitte

Ook op andere vlakken biedt deze tour uitdagingen. Zo is het in grote delen van Amerika verzengend heet.

Jan Derks: "In Florida overviel de enorme vochtigheid me. Dat was 24 uur per dag zweten. Maar in Austin had ik het pas echt zwaar. Het was daar zo heet! We speelden op een buitenpodium waar de zon vol op stond. Ik begon het eerste nummer heel enthousiast maar bij het tweede nummer werd het bijna zwart voor de ogen. Daar moest ik even gas terugnemen."

Joshua tijdens een show in Indianapolis, India

Joshua na de show

Begin dit jaar deed Chef'Special al een promotour van zes weken door de Verenigde Staten. En in april zaten ze een maand lang in Californië om te schrijven aan een nieuwe plaat.

Joshua Nolet: "We waren in Burbank in Studio B aan het opnemen terwijl Kanye West in studio C zat en Bruno Mars in Studio A. Toen stond ik daar buiten gewoon een sigaretje te roken met Bruno Mars. Dat was wel mooi!"

Nieuw album Chef'Special

Het nieuwe album van de Cheffies komt in 2017 uit via Atlantic Records (waar o.a. ook Bruno Mars, Coldplay, Paolo Nutini en War On Drugs zitten). In het najaar van 2016 kunnen we hun eerste single verwachten. Daarna gaat de band weer terug naar de Verenigde Staten om nog meer promo's te doen. 'In Your Arms' heeft het in een aantal regio's al goed gedaan op de radio, maar de volgende single moet nog beter scoren. Betekent dat dat we Chef'Special kwijt raken aan Amerika?

Wouter Heeren: "Nee zeker niet. Nederland blijft voor ons net zo belangrijk. Daar hebben we ook mooie plannen voor. Maar de VS zijn natuurlijk wel enorm groot. Binnen vier uur rijden ben je Nederland uit, terwijl, van noord naar zuid in Californië, duurt al veertien uur. En dat is dan nog maar één staat van de 50. De keerzijde van al die weken in de VS is wel dat het niet makkelijk is om contact met het thuisfront te houden. Touren is toch een beetje in een bubbel leven die zich over de wereld verplaatst. Als je niet uitkijkt, wordt dat het enige dat telt."

Via de telefoon in contact blijven met Nederland

Een dure tour

Tijdens shows in Nederland heeft de band uit Haarlem een crew van zeven man die alles voor ze verzorgt.

Wouter Prudon: "We kunnen deze tour alleen doen als we de kosten zo laag mogelijk houden. Er moet geld bij en dat betekent dat ik elke dag zelf mijn drumstel in en uit elkaar moet schroeven. Ik vind dat heerlijk. Het is zo gaaf dat we deze kans hebben en kunnen bouwen aan een basis in de VS."

Die basis moet er uiteindelijk voor zorgen dat Chef'Special op eigen kracht shows kan spelen. Beginnen in kleine zalen, en dan lang blijven investeren en bouwen. Maar er ligt in elk geval een solide fundament waarop de carrière verder ontwikkeld kan worden.

En inmiddels is er ook nagedacht over het sokken en onderbroeken probleem.

Jan Derks: "Als we nu op onze rider (het lijstje met benodigdheden van de band) vijf paar sokken en onderbroeken laten zetten, dan hebben we in ieder geval dagelijks fris!?"

Goed idee mannen!

Bekijk hieronder alle foto's van de Chef'Special tour in de VS

Giel belde met Joshua van Chef'Special over hun Amerikaanse tour

Giel belde donderdagochtend 11 augustus met Joshua Nolet, die net klaar was met de een na laatste show in de VS, op Madison Square Garden in New York.

Check ook:

Ster advertentie
Ster advertentie