3FM nieuws

Taylor Swift vs Real Madrid: hoe stadionconcerten voetbalwedstrijden in de weg zitten

foto: Getty Images/ANPfoto: Getty Images/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taylor Swift vs Real Madrid: hoe stadionconcerten voetbalwedstrijden in de weg zitten

Drama in voetballand: in een recordtempo moet Santiago Bernabéu, het thuisstadion van voetbalclub Real Madrid, worden omgebouwd na een reeks concerten van Taylor Swift voor een voetbalfeestje. Hoe werkt zoiets?

Op 1 juni vindt in London de finale van de Champions League plaats. De ploegen Real Madrid en Borussia Dortmund zullen vechten om de belangrijkste beker in het Europese voetbal. De club uit Madrid, al jaren zeer succesvol in het toernooi, biedt traditioneel supporters de ruimte om in het thuisstadion de wedstrijd te komen kijken. Alleen zorgt een zekere popster uit de Verenigde Staten voor een hoogst complexe opgave.

De dagen voor deze finale (29 en 30 mei) speelt Taylor Swift twee uitverkochte shows in het Santiago Bernabéu, samen goed voor 168.000 toeschouwers. Zoals vaker zal Taylor Swift groots uitpakken met haar shows en zal het voetbalstadion flink omgebouwd worden voor haar act. In minder dan 48 uur moet het stadion opnieuw verbouwd worden, zodat fans van Real Madrid de wedstrijd weer kunnen kijken.

Het concert op 30 mei is een uur naar voren geschoven en eindigt nu om 22:00 uur, zodat het personeel van het stadion iets meer tijd hebben om het podium te demonteren, schermen op te hangen en een grote schoonmaakploeg hun werk te laten doen.

Ajax en Nederlands elftal

Aankomend EK kan Taylor Swift ook in Nederland roet in het eten gooien. De kwartfinales van het EK vinden plaats op 5 en 6 juli. Op diezelfde dagen staat Taylor Swift haar shows te geven in de Johan Cruijff ArenA. Mocht Nederland dus de kwartfinale halen, kunnen oranjesupporters niet gezamenlijk de wedstrijd bekijken in de ArenA, wat wel het geval was tijdens het WK van 2022.

Het gebeurt vaker dat artiesten die met hun populariteit voetbalstadions kunnen uitverkopen, in de knel raken met de programmering van voetbalclubs. Afgelopen zomer kon de Amsterdamse voetbalclub Ajax geen uitzwaaiduel voor hun supporters organiseren, aangezien het thuisstadion al was omgebouwd voor concerten van Beyoncé, Coldplay en Harry Styles.

Anticipatie

Agenda’s van artiesten en voetbalclubs moeten nauwkeurig naast elkaar worden gehouden. Al ruim twee weken voordat een concert plaatsvindt in een voetbalstadion, worden platen aangelegd op de grasmat, zodat vrachtwagens en hijskranen zich over de oppervlakte kunnen bewegen. Deze platen zorgen tijdens het concert ervoor dat gemorst bier niet wordt opgezogen in het gras. Na een concert gaan al deze platen er weer af, waarmee de grasmat definitief vervangen moet worden.

In onderstaande video wordt aangetoond hoe een voetbalstadion in rap tempo wordt omgetoverd tot poptempel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie