Naar homepage
3FM nieuws

Dit is de nieuwe manier voor zelfcontrole op borstkanker
BNNVARA

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de nieuwe manier voor zelfcontrole op borstkanker

Ken Je Borsten! Dat is de naam van de nieuwe campagne die het in borstkanker gespecialiseerde ziekenhuis Alexander Monro gelanceerd heeft. Het gaat niet meer om voelen, maar om kijken.

Kijk regelmatig, kijk goed

Een op de zeven vrouwen krijgt met deze ziekte te maken, dus het is van belang dat mensen goed weten waar ze op moeten letten. Lange tijd werd er gecommuniceerd dat je regelmatig je borsten moet checken door te voelen, maar nu ligt de focus dus op kijken. Sander Hoogendoorn belde met Marjolein de Jong, directrice van het Alexander Monro-ziekenhuis.

Marjolein: "Voelen is eigenlijk heel onbetrouwbaar. Het is goed om je borst mee te leren kennen, maar er is veel meer te zien dan te voelen! Heel veel mensen zijn daar niet van op de hoogte. Er is geen vaste periode waarop je moet kijken, maar probeer het regelmatig te doen. Eens in de maand of anderhalve maand zou al goed zijn. Het kan op allerlei momenten, bijvoorbeeld als je je aankleedt voor de spiegel."

Waar moet je op letten?

Er zijn flink wat dingen waar je op kunt letten. Marjolein: "Je kunt kijken naar de vorm, kleurverschillen (wordt een borst rood of oranje-achtig?), is de ene borst groter dan de ander, ligt er ineens een dikke ader, ziet je tepel er anders uit dan eerst, zie je korstjes of schilferingen... Er zijn veel dingen die je kunt zien! Als je over een langere periode ziet dat er echt iets veranderd is, laat het dan checken."

Paniek

Het Alexander Monro-ziekenhuis wil met deze campagne helemaal geen paniek zaaien, maar vooral vertellen dat er méér is om op te letten dan een knobbeltje. In Nederland is de drempel om naar de huisarts te stappen met klachten vrij hoog, zegt Marjolein. "We zijn opgevoed met 'we kijken het even aan'. Da's voor de meeste mensen de manier van omgaan met ziekte, maar als het toch niet wegtrekt: laat het gewoon onderzoeken. Alertheid is belangrijk."

Ster advertentie
Ster advertentie