3FM nieuws

Froukje maakt voor 5 mei docu met Oekraïense artiest Roxolana

foto: Still: Froukje en Roxolana over vrijheid
  1. Nieuwschevron right
  2. Froukje maakt voor 5 mei docu met Oekraïense artiest Roxolana

Ter voorbereiding op hun rol als ambassadeur van de vrijheid rondom 4 en 5 mei, zetten MEAU, Tabitha en Froukje zich allemaal in voor een bepaald thema dat gerelateerd is aan vrijheid. Zo ging Froukje naar Polen om daar met de Oekraïense artiest Roxolana de studio in te gaan, maar ook om in gesprek te gaan over het leven in een oorlogsgebied. Froukje en Roxolana zitten muzikaal gezien in een vergelijkbare situatie, maar het leven van Roxolana veranderde compleet toen Rusland Oekraïne in viel.

In de mini-documentaire 'Froukje en Roxolana over vrijheid' gaat Froukje naar het Poolse grensgebied met Oekraïne. In Kiev, waar Roxolana woont, is het op dat moment te gevaarlijk. Ze duiken niet alleen de studio in om hun liedjes te herschrijven naar een mash-up die ze tijdens bevrijdingsfestival samen gaan spelen, maar gaan ook in gesprek over de impact die de oorlog heeft op Roxolana en haar familie en vrienden.

Zo treed Roxolana sinds het begin van de oorlog op voor de Oekraïense troepen en geeft ze benefietconcerten in schuilkelders. Tijdens het opbouwen van een van die concerten wordt het team van Roxolana geraakt door een bombardement. Een van haar teamleden: Eugene Kovalenko raakt hierbij gewond en overleeft het bombardement niet. Dit raakt Froukje enorm.

Froukje en Roxolana treden samen op

Roxolana en Froukje treden tijdens Bevrijdingsdag samen op door het hele land. Hiervoor duiken zij de studio in. Tijdens een van deze studiosessies gaat het bombardementenalarm op Roxolana's telefoon af. Er zijn op dat moment wederom bombardementen in Kiev. Kort daarna spreken Roxolana en Froukje een vriendin van Roxolana, die in Kiev verblijft, om te kijken of alles in orde is. Ook spreken ze de neef van Roxolana, hij is vlak bij het front.

Aan het einde van de docu blikt Froukje terug op haar ontmoeting met Roxolana: "Het vertelt me over onze vrijheid en dat vrijheid echt heel fijn is. En dat we ons daar niet schuldig over hoeven te voelen. Want vrijheid zou de norm moeten zijn." Check de docu hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5 mei: Bevrijdingsdag

Zoals ieder jaar staan de Bevrijdingsfestivals op 5 mei stil bij het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

De Ambassadeurs van de Vrijheid MEAU, Tabitha en Froukje vliegen 5 mei per helikopter over Nederland van Bevrijdingsfestival naar Bevrijdingsfestival. 3FM vliegt wederom mee, en doet verslag op zowel radio als de online kanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie