3FM nieuws

De invloed van muziek: wel of niet studeren met muziek op?

  1. Nieuwschevron right
  2. De invloed van muziek: wel of niet studeren met muziek op?

"Je kunt toch niet leren met je muziek keihard aan?", zul je als scholier of student vast wel eens van je ouders gehoord hebben. Maar is dat eigenlijk wel zo? Dat en andere feiten over de invloed van muziek.

Muziek kan er voor zorgen dat je tot rust komt of juist dat je dag sneller voorbij gaat. Als je druk aan het leren bent voor een toets van dat ene rotvak, moet je je natuurlijk goed kunnen concentreren. Het is dan ook slim om tijdens het leren rustgevende muziek op te zetten (of gewoon 3FM natuurlijk, wat kan jou dat rotvak schelen).

Invloed op bloeddruk

De muziek die je luistert heeft invloed op je bloeddruk en op de snelheid waarmee je hart klopt, zoals werd bewezen in een onderzoek van ene professor Luciano Bernardi. Nummers met veel verschillende tempo's (zoals bijvoorbeeld 'Bohemian Rapsody') zorgen voor vernauwingen in de bloedvaten en dat levert weer een hogere bloeddruk op.

Muziek luisteren om je beter te kunnen concentreren is eigenlijk een soort bezigheidstherapie. De muziek geeft je hersenen prikkels waardoor de inactieve hersengebieden gestimuleerd worden. Zo kun jij je blijven concentreren op het lezen van die dikke pil die je voor school of je werk moet doorlezen. De inactieve hersengebieden gaan niet op zoek naar andere afleiding en zo word je niet moe.

Ontwijk watervalgeluiden in de trein

Wel is het handig om dan muziek op te zetten waarbij je het gevoel hebt dat je er helemaal niet aandachtig naar hoeft te luisteren. Dus kies geen heerlijke meezingers, als je echt dat vak moet halen. Een tip van de redactie: als je in een Sprinter je boek openslaat en je wilt rustgevende muziek opzetten, ontwijk dan watervalgeluiden. Daar moet je van plassen en in een Sprinter zit geen toilet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziek luisteren is als seks

Tijdens het luisteren naar muziek wordt hetzelfde deel van je hersenen geprikkeld als tijdens eten en seks. Er komt dan dopamine vrij, een soort hormoon is dat een grote rol speelt bij genot en blijdschap. Maar ja, soms wil je je niet per sé concentreren, maar wil je gewoon lekker even rammen. Muziek kan namelijk ook stimulerend zijn en energie geven. Muziek werkt vooral goed tijdens je workout, omdat het je het idee geeft dat de tijd sneller gaat.

Ook zielige muziek wekt veel emoties op. Naast verdrietige emoties worden onder andere rustgevende en nostalgische gevoelens opgewekt. Misschien is het dan juist een goed idee om eens je favoriete powerballad op te zetten als je je depri voelt, in plaats altijd maar weer 'Happy'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Echte prestaties

Muziek heeft dus vaak een onbewuste werking. Daarom wordt er ook vaak verschillende muziek gebruikt in verschillende omstandigheden. Wist je bijvoorbeeld dat koeien meer melk produceren als ze naar ontspannende muziek luisteren. Vooral muziek van Beethoven en 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel doen het goed om meer uit de uier te krijgen. Tuiniers opgelet, wetenschappers hebben ook bewezen dat planten sneller groeien als er muziek op staat.

Luide muziek in de kroeg

Waarom de muziek in kroegen altijd zo hard staat, is eigenlijk alleen maar een manier om meer drank te verkopen. Harde muziek zorgt er namelijk voor dat je meer drinkt in een kortere tijd. "Pour It Up", dan maar!

Bekijk hier de 3FM prestatieverhogende Playlists:

Op welke muziek kom jij helemaal tot rust? En welke muziek zet jij altijd op tijdens het sporten? Laat het ons weten!

Ster advertentie
Ster advertentie