3FM nieuws

3voor12: Langs de brandhaarden van PJ Harvey

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Langs de brandhaarden van PJ Harvey

Nadat ze op haar vorige album de Engelse geschiedenis uitkamde, richt PJ Harvey zich in haar nieuwe album op drie warzones verder van huis: Kosovo, Afghanistan en - ja, echt - Washington DC. In de week van haar headline-show op Down The Rabbit Hole neemt 3voor12 je mee langs de brandhaarden van The Hope Six Demolition Project.

Lege handen

Vlakbij het Vietnam Memorial in Washington DC zit een jongetje met de spreeuwen te spelen. De vogel is wel wat gewend, zo naast een eetkraampje, want naast een herdenkingsmonument is het memorial ook een toeristische trekpleister van jewelste. 58.195 namen staan er op, sommigen ‘killed in action’, velen ‘missing in action’. Rangen worden niet vermeld, want in de dood is iedereen gelijk. Een zwarte man in een overall leegt de vuilnisbak - het metalen deksel als een poort naar de onderwereld - en het jongetje gooit zijn handen open om de spreeuwen op te laten springen. Er zit niets in, maar keer op keer trappen ze erin.

Het is het tafereel in 'Near The Memorials To Vietnam And Lincoln', een van de nummers op het nieuwe PJ Harvey album. Het is alledaags en onschuldig, speels zelfs, maar je voelt direct dat er meer aan de hand is. Het is de beeldspraak (een doodgewone prullenbak als hellepoort), het is dat overweldigende monument dat je voor je ziet, ook al ben je er nog nooit geweest.

Oorlogsgebieden

Als bij geen andere artiest loont het om het pad van de zangeres na te lopen. Door letterlijk haar perspectief te kiezen en te proberen op die manier meer te begrijpen van The Hope Six Demolition Project. Drie specifieke plekken bezocht Harvey samen met haar creatieve partner, oorlogsfotograaf Seamus Murphy. Na hun uitvoerige samenwerking op Let England Shake - hij maakte meerdere videoclips aan de hand van een roadtrip door het land - nam Murphy nu de zangeres op sleeptouw naar plekken waar hij al eerder was. Murphy maakte indrukwekkende foto’s tijdens de Kosovaarse oorlog rond de eeuwwisseling, en hij kent de weg in Afghanistan. Een deel van die foto’s is ook te zien in de gedichtenbundel The Hollow Of The Hand, die vorig jaar al uitkwam, en waarvan een deel weer terugkeert als songteksten op het nieuwe album.

Laten we beginnen in Washington DC, dat met vier nummers het duidelijkst aanwezig is op het album. De titel van de plaat is ook afgeleid van een plan van de Amerikaanse overheid dat al sinds 1992 loopt. Het idee: haal een slechte wijk en of een flat die bruist van de criminaliteit neer en vervang ze voor frisse, ambitieuze nieuwbouw. Openingsnummer en eerste single 'The Community Of Hope' laat ons direct recht in het gezicht van dat project kijken; zowel de video als het nummer zelf zijn een rondrit door de stad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie