3FM nieuws

Jeremy Loops weet precies wat hij wil

  1. Nieuwschevron right
  2. Jeremy Loops weet precies wat hij wil

Varend een album opnemen, mensen laten dansen en vooral géén ego's strelen.

Nog nooit van Jeremy Loops gehoord? Jeremy is een 32-jarige singer-songwriter uit Kaapstad. Zijn debuutalbum Trading Change werd onlangs uitgeroepen tot 3FM Album van de Week en zijn single 'Down South' hoor je met regelmaat op 3FM. Afgelopen dinsdag was hij te gast bij Giel en na zijn optreden spraken we hem over 'Down South', zijn Zuid-Afrikaanse roots en zijn toekomstplannen.

Je single 'Down South' is behoorlijk populair in Nederland! Wat was je inspiratie voor het nummer?

"Toen ik mijn carrière als muzikant startte, kreeg ik veel support van familie en vrienden. Als ik ergens mocht spelen, was iedereen enorm trots. Pas op m'n twintigste begon ik met gitaarspelen en dat hield ik lang geheim. Iedereen was dan ook onwijs verrast en blij toen het heel goed ging en ik op festivals mocht spelen. In het tweede jaar sloeg dat echter om. Jaloezie is niet het juiste woord, maar een paar van mijn beste vrienden wisten niet meer hoe ze me moesten steunen. Omdat ze me dicht bij henzelf wilden houden, verloor ik hun steun. Juist op het moment dat ik ze nodig had.

'Down South' gaat over die ervaring. Over het verlaten van het stadje waarin je woont, om je dromen na te jagen. Puur omdat je dat wilt, los van wat anderen ervan denken. Pas op mijn zesentwintigste kwam ik erachter dat ik dit écht wilde. Nu werk ik er keihard voor! De tekst zegt het ook: 'I'll be damned if I let it slip away'. Ik ben hier niet om ego's te strelen, ik wil mooie muziek maken. Het is een avontuur, maar het gaat super goed. I couldn't ask for anything else."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat wil je bereiken met je muziek?

"Soms krijg ik berichtjes van fans (ook wel 'homies' genoemd) dat ze mijn muziek luisteren om te dansen of te relaxen. Laatst was er iemand die naar 'Power' luisterde voordat hij een sollicitatiegesprek had. Daarna nailde hij 't gesprek. Dat vind ik tof! Ik wil aan de goede kant van het leven zitten, geloof in positiviteit en authenticiteit. Er is al veel te veel ellende in de wereld, laat mij maar iets positiefs bijdragen.

Mijn muziek hoeft geen specifieke boodschap te hebben, het moet je vooral laten dansen. Zelf let ik ook nooit op lyrics. Ik kan jarenlang van een nummer genieten zonder dat ik weet wat ze zingen! Als een nummer me aan het dansen krijgt, ben ik al gelukkig. I'm a melody kind of guy!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van wie leerde je muziek maken?

"Dat ging eigenlijk vanzelf. Ik heb geen muzikale opleiding gehad, ik heb via YouTube geleerd om gitaar en mondharmonica te spelen. Ik had dus geen idee van de regels die je gebruikt bij het schrijven van een song. Ik deed maar wat. Mijn muziek is een mix van mijn eigen muzieksmaak en improvisatie. Vanuit daar werk ik verder en breid ik de nummers uit.

Bandlid Matheo Moleko zag me eens bezig met een looppedal en een folkdeuntje. Hij zei: 'Hier kan ik overheen rappen'. Nou ja, laat het dan maar zien. Het bleek een goede combi, waardoor sommige songs een mix van rap, hiphop en folk zijn geworden. Die doen het live erg goed. Mensen zijn gek op de energie van Matheo. Mijn muziek is niet in een hokje te plaatsen. Het motto is: Do you enjoy it? Smile and dance. Do you hate it? Fuck off! Nee, da's een geintje. Haha. Iedereen mag luisteren wat 'ie wil!

Bij Giel vertelde je dat Bob Dylan een van je muzikale helden is. Hij is net 75 worden en nog steeds actief. Staat de 75-jarige Jeremy Loops ook nog op het podium?
"Ik ben een familieman en zie mezelf op die leeftijd niet meer touren. Ik wil er dan zijn voor mijn familie. Maar als ik gelukkig blijf als muzikant, wil ik wel lange tijd doorgaan. Mocht dat op een gegeven moment ophouden, vind ik wel iets anders. You just gotta find something that you really love!

Over een paar jaar wil ik een zeilboot kopen. Dan sloop ik het interieur eruit en maak ik er een studio van. Lekker de wereld rondzeilen en tegelijk een album maken! Artiesten waarmee ik wil samenwerken mogen dan een week of twee meevaren, daarna trap ik ze er weer vanaf, haha. De muziekindustrie is behoorlijk stressvol en ik wil niet als zo'n burned out rockstar eindigen. Het lijkt me tof om mijn derde of vierde album op die manier te maken."

Dit najaar kom je terug naar Nederland voor vijf optredens! Voel je je hier thuis?
"Ja! Amsterdam is als een tweede thuis... Naast Nederland zijn er geen plekken waar men je verstaat als je Afrikaans praat. Zuid-Afrika en Nederland zijn met elkaar verbonden en ik herken veel van de Nederlandse cultuur en gewoonten. Het is de derde keer dat ik hier ben en steeds weer krijg ik een warm welkom.

Ik heb veel zin om in Paradiso te spelen in oktober. Ik heb al veel over die zaal gehoord, maar ben er expres nog niet gaan kijken. Ik wil dat moment voor de avond zelf bewaren. Dat ik het podium opstap en denk 'Ahhhh, there it is!'. Vrienden van me zijn in ieder geval heel enthousiast, dus ik heb er zin in!"

Wat wil je graag delen met de 3FM-luisteraar?
"Heb je m'n hond gezien? Ze heet Maya en is echt the cutest. Dus mijn boodschap is: als je een huisdier wilt, haal 'm dan bij het asiel. Sinds kort heb ik Maya en ze is fantastisch. Waarom zou je een gefokte hond kiezen, als er duizenden sterke en gezonde honden in het asiel zitten te wachten op een thuis? Adopteer!

There's a new family member in the Loops household! ???? ????: @mathildamennen ????????

Een foto die is geplaatst door JEREMYLOOPS (@jeremyloops) op 7 Apr 2016 om 1:47 PDT

Ster advertentie
Ster advertentie