3FM nieuws

Amnesty vraagt aandacht voor Congolese vrouwen

  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty vraagt aandacht voor Congolese vrouwen

Amnesty vraagt dit jaar op Pinkpop aandacht voor het seksuele misbruik van Congolese meisjes en vrouwen.

Natuurlijk draag jij het roze petje op je bolletje op Pinkpop. Het is herkenbaar, praktisch en beschermt kalende mannen tegen de zon. Maar het petje staat ook ergens voor. Amnesty International vraagt onder andere met deze petjes elk jaar de aandacht voor een nijpende mensenrechtenkwestie.


Conflict in Congo

Dit jaar vragen Pinkpop en Amnesty de aandacht voor het structurele seksuele misbruik van meisjes en vrouwen in Congo. In de Democratische Republiek Congo woedt al jaren een conflict tussen de regering en rebellenmilities, onder andere om de grondstof die gebruikt wordt voor electronica.


Verkrachting als wapen

De verkrachting van de vrouwen wordt ingezet als machtswapen. De angst voor verkrachting - en daarbij de grote kans op HIV of Aids- wordt als wapen gebruikt om de gebieden te controleren waar internationale bedrijven tin, zilver, coltan, diamant of hout willen halen. (bron)


CongoExperience Om de festivalgangers te informeren over deze situatie staat er op Pinkpop de CongoExperience. Dit zijn belevingsboxen met de stemmen van Jacqueline Blom, Frank Lammers, Gijs Scholten van Aschat en Saskia Temming. In deze boxen krijg je op een aangrijpende manier een indruk van het leven en de problemen van de Congolese vrouwen.


Op de foto voor de vrouwen

Ook bestaat de kans dat je op Pinkpop wordt benaderd door een vrijwilliger van Amnesty die vraagt of je op de foto wilt. Alle foto's worden gebundeld in een speciaal ontworpen fotoboek en wordt aangeboden aan Congolese autoriteiten en mensenrechtenverdedigers.


Speciale gast

Radiojournaliste Chouchou Dubuisson uit Congo is speciale gast op Pinkpop. Bezoekers kunnen meehelpen aan haar programma over de kwestie.

>> Ga naar de site van Amnesty International
>> Bestel hier je roze Pinkpop-petje en steun de vrouwen in Congo
Ster advertentie
Ster advertentie