3FM nieuws

Van pizza tot sprinkhaan: eten wordt steeds belangrijker op festivals

  1. Nieuwschevron right
  2. Van pizza tot sprinkhaan: eten wordt steeds belangrijker op festivals

Vroeger was het eten op festivals op één hand te tellen. Veel verder dan een hamburger, friet, pizza en een hotdog kwam je niet. Maar dat is tegenwoordig wel anders, je ziet de meest crazy foods voorbij komen wanneer je een festival bezoekt. En mensen gaan er hartstikke lekker op. Met alleen een frietkraam kom je als festival écht niet meer weg. Eten wordt namelijk steeds belangrijker op festivals.

Eten hoort bij de beleving

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Met je blije hoofd vertel je aan je ouders dat je naar Lowlands gaat. Als reactie zeggen ze: "Oh, leuk. Maar ook heel vies, vooral de douches. En het eten. Dat is op festivals écht niet te nassen." Ehh.. nou, tegenwoordig wel hoor! Steeds vaker zie je op festivals héél veel verschillende soorten eten.

En dat hoeft echt niet alleen maar vette troep te zijn.Sterker nog, biologisch en gezond eten is juist een trend. Mensen gaan naar een festival en kunnen daar eigenlijk geen kant op. Als je een weekend wil blijven dan hoort lekker eten daar gewoon bij. Het is ondertussen een onderdeel geworden van de festivalbeleving: gewoon goed én lekker eten. Want het kost nogal wat, dus dan mag je er ook wel van kwaliteit voor terugkrijgen. Of niet dan?!

Naast lekker eten zie je ook steeds vaker lekkere drankjes op festivals: niks een lauw biertje, nee, je hebt tegenwoordig hele cocktail- en wijnbars waar je op een late avond op een luxe manier van kunt genieten terwijl je met je blote voeten in de modder staat. How nice?! Dus geef toe, eten en drinken hóórt gewoon bij een festival. Al is het alleen maar om lekker rond te kijken wat je gaat eten die avond. En dan is de keuze tussen een loempia, burger en friet een beetje saai, niet?

Oh, en dan hebben we het nog niet eens gehad over die enorme gezelligheid die al die foodtrucks en kraampjes met zich meebrengen. En die geur... Een ander voordeel van de vele opties is dat het hele festival niet om zeven uur 's avonds in één rij staat bij de frietkraam, maar dat mensen zich lekker verspreiden over het festival.

Gezond eten is de trend

Gezond eten op festivals kan tegenwoordig ook steeds makkelijker. Want ook al denk je dat pizza niet gaat vervelen, na vijf keer per dag doet het dat wel. Zo nu en dan een gezond maaltje kan dus heus geen kwaad. In tegendeel zelfs: je hebt het nodig! Na alleen maar zuipen, feesten en vet eten mag je je lichaam best eventjes verwennen met een goede maaltijd. En nee, dat hoeft helemaal niet vies te zijn. Want ook een kapsalon of lekkere pita kun je op een gezonde manier krijgen.

Zo heb je op festivals tegenwoordig vaak een pita met falafel of een biologisch kapsalon. Dat klinkt al beter toch? Veel fitgirls bloggen over gezond eten op festival, en het blijkt dus echt súper makkelijk te zijn om een beetje op te letten. En je raadt het al, eigenlijk is alleen alcohol de grootste boosdoener. En ook dat kan meevallen zolang je maar geen mixdrankjes aanraakt, volgens de foodies. En veel water drinken natuurlijk. Maar dat wist je al.

Diëtist en foodblogger Saraï Pannekoek (hoe toepasselijk) geeft op haar blog tips om gezonde keuzes te kunnen maken. En als je een klein beetje oplet, zijn die tips hartstikke haalbaar. "Probeer te kiezen voor vers klaargemaakte producten die ook wat meer eiwitten bevatten, zoals een wokgerecht (rijst/noodles met groente en kip/rundvlees), of een broodje kip of falafel. En vorig jaar was ik enorm fan van de Dutch Weedburger! Let op met extra’s zoals mayo en satésaus. Wil je een snackmoment inlassen? Kies dan voor een waterijsje of vers fruit." Die Dutch Weedburger, gemaakt van zeewier kun je dit jaar ook weer proeven, onder andere op Down The Rabbit Hole kun je er eentje kopen. En hij ziet er oprecht erg lekker uit. #nomnomnom

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar ook gekke foods zijn het helemaal

Voor de meeste festivalgangers is het een bekend fenomeen: insecten eten. De optie is er, stiekem wil je het, maar je hebt niet genoeg lef om het ook echt te doen. Daarnaast zijn er nog honderd andere dingen die je kunt eten, dus wáárom zou je in godsnaam zo'n insect in je gezicht duwen? Omdat het ontzettend voedzaam is bijvoorbeeld. De foodtruck Bugzz serveert insecten op festivals. Ze vertellen op hun website dat het eten van insecten zo goed is, omdat ze minder grondstoffen, land en water nodig hebben om gekweekt te worden. Daarnaast bevatten ze meer voedingsstoffen dan vlees, which is good. Je ziet insecten op festivals voorbij komen in broodjes, lekker gefrituurd op een stokje of vermalen in een burger.

Foto: Raymond van Olphen/HH

Dit kun je op het menu verwachten deze zomer

Ga je dit jaar naar een festival? Dan kun je natuurlijk de standaard vette hap verwachten. Daarnaast zul je ook dit jaar weer de insecten op de menukaart vinden. En dan lekker verwerkt in een burger met een knapperig broodje er omheen. Zo weet je niet eens dat je een worm of sprinkhaan aan het eten bent, maar lijkt het meer op de standaard groenteburger die je vast weleens gegeten hebt. Verder kun je zowel als veganist als vegetariërs prima uit de voeten.

Best Kept Secret is altijd een ster in een goede foodline-up, en denken werkelijk aan iedereen. "We streven op Best Kept Secret naar een divers en zo duurzaam mogelijk aanbod en houden rekening met diëten en allergieën. Dat betekent niet alleen maar vegetarische maaltijden of soep: met een kater smaakt een vette hap nu eenmaal het best", zo schrijven ze op hun website.

Maar ook andere festivals kunnen er wat van. Zo heeft ook Pinkpop heel wat te bieden. "Naast veel exotische gerechten is er een ruime keuze uit bijvoorbeeld glutenvrije, biologische, vegetarische en veganistische catering", schrijft het festival op de site. Lowlands noemt zichzelf zelfs een voorloper op het gebied van goede catering. "Lowlands is voorloper als het gaat om de innovatie van publiekscatering en streeft naar een zo groot mogelijk assortiment biologische en fairtrade producten", meldt het festival op de website.

Je kunt dus zeker je lol op het komend seizoen, of je nu van crazy foods houdt of liever een vette pizzapunt naar binnen schuift.

Ster advertentie
Ster advertentie