3FM nieuws

Zware aardbeving in Oost-Afrika

  1. Nieuwschevron right
  2. Zware aardbeving in Oost-Afrika
Het oosten van Afrika is maandagmiddag 5 december 2005 getroffen door een zeer krachtige aardbeving.
Congo
Seismologen van het KNMI maten een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de aardschok lag onder het Tanganyikameer, op de grens van Tanzania en de Democratische Republiek Congo.

Doden
Ooggetuigen en hulpverleners maakten melding van doden door het natuurgeweld, maar hoeveel er zijn gevallen, was maandagavond niet bekend.

Zes landen
De beving, die de regio even na 13.15 uur (Nederlandse tijd) trof, werd tot op grote afstand gevoeld. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi (bijna 1000 kilometer verderop) vluchtten honderden personen kantorenflats uit en wachtten buiten gespannen op wat er zou volgen. De trillingen werden waargenomen in zes landen: Democratische Republiek Congo, Tanzania, Kenia, Burundi, Rwanda en Uganda.

Paniek
Eerste berichten uit de getroffen regio spraken maandagmiddag van talrijke beschadigde woningen in dorpen langs het meer. Ooggetuigen maakten tegenover het Spaanse persbureau EFE ook melding van grote paniek.

Vijf jaar geleden
De regio werd ook vijf jaar geleden getroffen door een zware beving. Een aardschok met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter in oktober 2000. Dat was de zwaarste beving bij het Tanganyikameer sinds 1910, toen de regio werd getroffen door een schok van 7,3 op de Richterschaal.
Ster advertentie
Ster advertentie