3FM nieuws

VANT: het verhaal achter de band

  1. Nieuwschevron right
  2. VANT: het verhaal achter de band

Ze staan bovenaan de 3FM Live List 2016 en je kent ze misschien van oud-poedelplaatje 'Parking Lot': de Britse band VANT. Het klinkt misschien als fijne meezing-punkrock, maar de teksten hebben een diepere betekenis.

(Foto: Carolina Faruolo)

Dat de band op hun Facebook-pagina als geboorteplaats Planet Earth heeft ingevuld, zegt eigenlijk al genoeg. "Ik maak me druk om wereldwijde maatschappelijke problemen, niet alleen de problemen in het Verenigd Koninkrijk", vertelde leadzanger Mattie Vant vorig jaar aan DIY Magazine. "Oorlogen, wereldwijde conflicten, de opwarming van de aarde - het gaat ons allemaal aan. Ik geloof niet in grenzen, ik ben gewoon geboren op planeet aarde."

Door die frustratie is de band ook gevormd. "Ik kon niet geloven dat rockbands hun positie niet gebruikten om hun mening te geven over dat soort belangrijke zaken", zei hij tegen muzieksite The Indie-Pendent. "Punkmuziek was daar ooit voor, maar punk is dood. Hiphop is volgens mij de nieuwe punk."

En die mening steekt 'ie ook in de muziek niet onder stoelen of banken. In de demo 'Birth Certificate' zingt hij dingen als "Our legislation is so black and white, immigration laws can't change over night" en "Burn your birth certificate if the world's our home".

Vrij vertaald: de wetgeving is te zwart-wit en de immigratiewet verandert niet zomaar, dus laat zien dat de aarde je thuis is en verbrand je geboortecertificaat. Da's weer eens wat anders dan breakup-songteksten.

Of nou ja, toch niet helemaal. Zijn inspiratie voor dat nummer was zijn Australische ex-vriendinnetje. "Zij moest door een systeem met een tweejarig visum weer terug naar haar 'thuisland'. We hadden drie keuzes: trouwen, uit elkaar of ik moest naar Australië verhuizen", legde hij uit aan The Indie-Pendent.

"Dat was natuurlijk een onmogelijke keuze voor twee kinderen van begin twintig. Ik vind het bizar dat je in gemenebestlanden (de landen die onder de Engelse koningin vallen, dus o.a. Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en een aantal Afrikaanse landen, red.) niet dezelfde rechten hebt als in bijvoorbeeld in de EU."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij heeft naar eigen zeggen ontzettend veel geluk dat hij blank en brits is, omdat hij daardoor veel kansen krijgt in z'n leven. "Maar dat zou niet uit moeten maken. Iedereen moet dat krijgen, ongeacht je geslacht, ras of achtergrond. Dat dat niet zo is, is gewoon f*cked."

Roosmarijn sprak deze week met VANT in 3voor12 Radio. Beluister dat gesprek hier:


Gisteren werd bekend dat VANT komende zomer op het Best Kept Secret speelt. Op 7 april staan ze ook in de Paradiso in Amsterdam.
Ster advertentie
Ster advertentie