3FM nieuws

Twintig jaar Excelsior Recordings: "Het gaat beter dan ooit"

  1. Nieuwschevron right
  2. Twintig jaar Excelsior Recordings: "Het gaat beter dan ooit"

Excelsior Recordings (o.a. Spinvis, The Kik, Triggerfinger) viert woensdag 1 juni in de Tolhuistuin in Amsterdam zijn vierde lustrum. Hoog tijd om bij te praten met een van de belangrijkste smaakmakers in de Nederlandse indiewereld: Ferry Roseboom.

"Zo'n doorbraak overkomt je, maar het is geen toeval. We hebben veel druk gezet om die sessie te kunnen doen, en onze plugger Corne heeft erop aangedrongen die cover zo snel mogelijk als single naar de radio te brengen. Veel dingen gaan vanzelf, maar het is juist die extra 5% waar wij ons bestaansrecht uit halen. En als die doorbraak er dan komt, geeft dat natuurlijk een enorme adrenalinestoot. Je moet wel bedenken: toen wij met Triggerfinger begonnen, speelden ze voor 50 man in de EKKO en werden ze door de buitenwacht gezien als ouderwetse hardrock met een bluesvibe door drie mannen op leeftijd. Je moet het toeval een beetje afdwingen. Als ik al die natuurfilms bij de EO zie, denk ik ook: het kan niet zo zijn dat er geen God is."

Nieuwe Spinvis

Eerder dit jaar vertelde Excelsior-act Spinvis al aan 3voor12 dat hij zijn nieuwe album nog dit jaar afmaakt. Ferry Roseboom is daar stiekem wel blij mee. Het debuut van de Nieuwegeinse zanger groeide uit tot het meest succesvolle album ooit op het label.

"Hadden jullie hem nou ontfutseld dat zijn plaat dit jaar nog af komt en begin 2017 uitkomt? Heel goed, dan heeft ie een harde deadline. Het is een zware bevalling voor hem. Hij is heel productief en doet veel dingen. Filmscores, stukken voor het theater, hij heeft veel goede muziek. 'Alleen die kutteksten,' zegt ie dan. Hij zegt: 'Mij maakt het allemaal geen reet uit wat ik te berde breng, maar het vervelende is dat er te veel mensen zijn die daar wel gewicht aan geven.' Natuurlijk voelt ie die druk. Niemand is ongevoelig voor dat soort dingen. Hoe groter en indrukwekkender, hoe kwetsbaarder."

Lees op 3voor12 alles over de manier van werken van Excelsior (vooroorlogse trekjes!) en welke acts Ferry Roseboom eigenlijk graag in zijn stal had willen hebben. Plus natuurlijk een bijzonder grote collectie video's van Excelsior-acts die de afgelopen twee decennia voor de camera's van 3voor12 verschenen.

Ster advertentie
Ster advertentie