3FM nieuws

Muziek heelt écht: het helpt bij angst en pijn tijdens operaties

foto: Foto door Piron Guillaume via Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek heelt écht: het helpt bij angst en pijn tijdens operaties

Even de situatie schetsen. Je ligt in een operatiekamer, je hoort geluiden die je niet kunt plaatsen, ziet grote ingewikkelde machines en staat helemaal stijf van de zenuwen. YAY! Not. Voor iedereen die in deze situatie terechtkomt is er dus gewoon iets om de pijn en spanning wat te verzachten: een fijn muziekkie!

Neem je koptelefoon mee

Door muziek te luisteren tijdens een operatie ervaar je minder pijn en angst, zélfs als je onder narcose bent. Onderzoekers van het Erasmus MC zijn hierachter gekomen door bestaande onderzoeken met elkaar te vergelijken en te combineren. Muziek is dus écht het beste medicijn.

Okay, je gaat niet elke dag onder het mes. Maar die keer dat het gebeurt is het wel fijn dat je naar muziek óf radio kunt luisteren. Naast het aantrekken van operatiekleding en het meenemen van je favoriete knuffel, moet je binnenkort misschien wel rekening houden met dat je je koptelefoon meeneemt.

Geen Metallica, maar Bach

Volgens hoogleraar Hans Jeekel kun je het best rustige muziek luisteren tijdens operaties. Hierover vertelt hij tegen NOS: "Ritme, harmonie en luidheid spelen een belangrijke rol. De favoriete muziek van iemand speelt ook mee, maar het nummer moet bijvoorbeeld geen harde rockmuziek zijn. Een rustig tempo werkt beter." Helaas, je kunt het nieuwe album van Tusky dus beter thuis laten...

Het kan echter nog een jaar duren voordat het mogelijk gaat zijn om muziek te luisteren tijdens een operatie. Onderzoeker Rosalie Kühlmann: "Er kunnen nu richtlijnen ten aanzien van chirurgie worden gemaakt. Muziek rondom de operatiekamer is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen."

Wil je vast beginnen met het samenstellen van een eigen operatie-fissa-lissa? Check de 3FM Now Playing voor inspiratie!


Je checkt 'm ook op Apple Music en Deezer!
Ster advertentie
Ster advertentie