3FM nieuws

Uitreiking van de European Border Breakers Awards 2015

 1. Nieuwschevron right
 2. Uitreiking van de European Border Breakers Awards 2015

Misschien niet de bekendste awardshow van Nederland, maar wel een hele belangrijke: de European Border Breakers Award (EBBA). Wie zijn de nieuwe Europese helden? Een overzicht en een aantal interviews met de winnaars.

(Alle foto's: Ben Houdijk)

Wat zijn de EBBA's?

Met de prijzenregen worden nieuwe Europese artiesten geëerd die het afgelopen jaar succesvol buiten de eigen grenzen geweest zijn. De prijzen worden traditioneel uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag. Verschillende winnaars gaven woensdag 14 januari optredens tijden de awardshow in de Groningse Stadsschouwburg.

De winnaars van 2015

Voor de EBBA's dragen Europese landen artiesten uit hun land aan, die afgelopen jaar internationaal succesvol zijn geworden. In het verleden wonnen Adele, Stromae en Mumford & Sons al een EBBA aan het begin van hun carrière. Het is dus een behoorlijk prestigieuze prijs. Dit zijn de winnaars van 2015:

 • Hozier (Ierland)
 • Indila (Frankrijk)
 • John Newman (Verenigd Koninkrijk)
 • KlangKarussell (Oostenrijk)
 • Mélanie De Biasio (België)
 • Milky Chance (Duitsland)
 • MØ (Denemarken)
 • The Common Linnets (Nederland)
 • Todd Terje (Noorwegen)
 • Tove Lo (Zweden)

EBBA's op tv

De complete award show is zaterdag 17 januari te zien op NPO 3 om 2 uur 's nachts. In de show komen optredens van onder andere MØ, The Common Linnets en The Ting Tings voorbij.

De presentator: Jools Holland

De avond werd aan elkaar gepraat door levende legende Jools Holland. Voor de BBC maakt hij al jaren het muziekprogramma Later... With Jools Holland. Hij kiest er bewust voor om naar Eurosonic Noorderslag te komen en de EBBA's te presenteren. Volgens de Brit is dit dé plek om nieuwe muziek te ontdekken. En de EBBA's worden elk jaar beter:

The Common Linnets (Nederland)

Ilse DeLange dook in 2014 in het diepe door mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Dat deed ze met haar nieuwe project The Common Linnets. Een verzameling bevriende muzikanten met wie ze terug ging naar haar roots: pure americana. En dat werd een daverend succes. Niet alleen werden The Common Linnets tweede op het Songfestival, ze scoorden een enorme hit door heel Europa. En dat leverde ze dan weer een EBBA én een Public Choice Award op. Iets wat Ilse en JB Meijers nooit hadden zien aankomen:

Indila (Frankrijk)

In Nederland is ze niet of nauwelijks bekend, maar in thuisland Frankrijk is Indila een grootheid. Haar debuutsingle 'Dernière Danse' werd op Youtube bijna 170 miljoen keer bekeken. En na Frankrijk vielen ook de buurlanden voor de zangeres. Over heel Europa hebben mensen de muziek van Indila ontdekt. En dat is best bijzonder, want ze zingt alleen maar in het Frans:

MØ (Denemarken)

Als kind luisterde ze naar de Spice Girls, als tiener naar gitaarbands als Black Flag en Sonic Youth en later ontdekte ze hiphop. Al die invloeden goot de Deense zangeres MØ in haar muziek. Het levert een bijzonder geluid op dat over de hele wereld opgepikt wordt. Die waardering in het buitenland is erg belangrijk voor MØ:

Special Guests: The Ting Tings

In 2009 wonnen The Ting Tings de EBBA als Engelse doorbreek act. Het Britse duo zat vanaf dat moment in een rollercoaster die nog steeds niet tot stilstand is gekomen. Tijdens de uitreiking van de EBBA's 2015 waren The Ting Tings special guests, als voorbeeld van een succesvolle voormalige EBBA-winnaar. Voor de band was het een mooie manier om goed te maken dat ze in 2009 niet bij konden zijn:

Ster advertentie
Ster advertentie