3FM nieuws

Chris Martin en Dauwpop: ‘Bescherm je oren!’

  1. Nieuwschevron right
  2. Chris Martin en Dauwpop: ‘Bescherm je oren!’

Oordoppen dragen, is het onzin of essentieel? Chris Martin, Plan B en het Dauwpop festival weten het antwoord wel: 'Bescherm je oren, voor het te laat is!’

Coldplay-frontman Chris Martin en Plan B hebben beide last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Dat houdt in dat ze een permanente piep- of buzztoon in hun oren hebben, wat vaak veroorzaakt wordt door te harde geluiden. Daarom zijn ze een campagne gestart om het belang van het dragen van oordoppen bij concerten en festivals onder de aandacht te brengen.

Chris Martin heeft al tien jaar oorsuizen

Het begon bij Chris Martin rond zijn 25e, vertelde hij NME. Hij heeft nu erg spijt dat hij zijn oren niet goed heeft beschermd. "Looking after your ears is unfortunately something you don't think about until there's a problem. I've had tinnitus for about 10 years, and since I started protecting my ears it hasn't got any worse. But I wish I'd thought about it earlier."

Plan B: 'Always wear earplugs'

De Britse artiest Plan B had in het begin geen idee wat hem overkwam. Hij dacht dat er treinen door zijn huis denderden, maar het bleek in zijn oren te zitten. "Always wear earplugs. You're not Superman! When I first developed it, I thought it was trains rushing by my house as I live near a railway line - it was really loud and an extremely high-pitched ringing in my ears. There's no doubt it's been caused by years of being on stage and subjected to very loud decibels of music."

Dauwpop denkt aan de oren van zijn bezoekers

Ook het festival Dauwpop vindt het belangrijk dat de oren van de bezoekers worden beschermd. Daarom kun je op het festival, dat op Hemelvaart in Hellendoorn plaatsvindt, bij de stand van het bedrijf Noizezz op maat gemaakte oordoppen kopen.

Michiel belt met expert Maureen

Toch blijft het een vreemd om oordoppen in te doen, als je naar muziek luistert. Maureen van het oordoppenbedrijf vertelde Michiel Veenstra waarom het echt heel belangrijk is.

De beschadiging aan je oren gaat nooit meer weg. Je kunt er slaapproblemen door krijgen en zelfs depressief van worden. Maureen vertelt er alles over:

Ster advertentie
Ster advertentie