3FM nieuws

Waarom krijgen we kippenvel van muziek?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom krijgen we kippenvel van muziek?

Hele goede vraag. Wij hebben het antwoord voor je. Het heeft allemaal te maken met pilo-erectie. Met wat? Ja, je leest het goed: pilo-erectie.

Kippenvel door muziek

Sommige mensen hebben het sneller dan anderen, maar we kennen het allemaal. Soms kun je zo door muziek geraakt worden dat je letterlijk kippenvel krijgt. Maar waarom dan eigenlijk?

Hallo pilo-erectie!

Pilo-erectie is het fancy Latijnse woord voor kippenvel. We know, gekke naam... Maar het zit dus zo: onder elk haartje zit een kleine spier. Als deze aangespannen is, gaan ook je haartjes overeind staan. De reactie van deze spier staat nauw in verbinding met onze emoties.

Wanneer je emotioneel geraakt wordt door een liedje creëert dat extra dopamine (neurotransmitter die een grote rol speelt bij geluk en genot). Deze emoties triggeren vervolgens de spiertjes onder onze haartjes op bijvoorbeeld je arm. Et voila: een pilo-erectie is born!

Wetenschappelijke achtergrond

Wil je meer wetenschappelijke achtergrondinfo? Check dan vooral het filmpje hieronder. En als je jezelf afvraagt wat je aan deze informatie hebt... Super leuk als je met een vriend of vriendin naar een concert gaat! En... Je hebt een klapper van een nieuw woord voor Galgje in de pocket.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie