3FM nieuws

Amnesty International voor vrij internet in China

  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty International voor vrij internet in China
Leuk hè, Pinkpop volgen via 3FM.nl, de foto's bekijken op Flickr en reageren op berichten op Facebook? Maar wat nou als dat niet kan?

Want er zijn landen waar dat allemaal niet zou kunnen, omdat het niet mag van de regering.
En dat is precies waar Amnesty International dit jaar aandacht voor vraagt: de vrijheid van meningsuiting in China. In een Chinees internetcafé op de Kalm-aan-Laan laat Amnesty International zien hoe het is als censuur je in je dagelijks leven beperkt.

Censuur in de praktijk

Sebastiaan Hamming uit Leiden bezoekt het internetcafé. Hij vindt het goed dat er aandacht voor wordt gevraagd, zelf heeft Sebastiaan tijdens het reizen in Vietnam online censuur ervaren. Websites die voor ons vanzelfsprekend bereikbaar zijn, zijn daar afgeschermd. Even in Gmail een berichtje tikken naar papa en mama dat alles goed gaat is dan dus geen optie. En een vakantiekiekje posten op twitter om het thuisfront jaloers te maken? No way Jose.
De regering bepaalt dus wat je wel en niet mag lezen en schrijven op internet en Amnesty International vindt dat dit niet okee is en moet veranderen.

Petitie tekenen

Daarnaast kan je ook een petitie ondertekenen voor de vrijlating van Liu Xiaobo, een mensenrechtenverdediger en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij werd eind december 2009, na een oneerlijk proces, tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege “aansporing tot ondermijning van de staat”.

Michiel bij Amnesty

Dus ben je lekker relaxed aan het wandelen en eten in de Kalm-aan-Laan, loop dan vooral even binnen in het Amnesty International internetcafé! Michiel deed hetzelfde. Dan heb je er nog meer een beeld bij.

Ster advertentie
Ster advertentie