3FM nieuws

Douwe Bob: de weg naar het Eurovisie Songfestival

  1. Nieuwschevron right
  2. Douwe Bob: de weg naar het Eurovisie Songfestival

3FM-DJ Annemieke Schollaardt volgde Douwe Bob in zijn muzikale reis naar het Eurovisie Songfestival. De Amsterdammer is vastberaden te winnen.

still uit docu

Waarom doet Douwe Bob mee aan het Eurovisie Songfestival, hoe komt zo'n liedje tot stand en hoe bereid je je in godsnaam voor op de heksenketel die dit evenement is? Annemieke vroeg het in de docu Douwe Bob, Eyes on the Prize.

De docu check je onderaan het artikel.

Het Songfestival, waarom?

"Waarom niet. Ik heb het idee dat ik daar mijn eigen muziek kan laten horen aan zó veel mensen. Het is een super gaaf podium en het lijkt me gewoon een hele toffe ervaring."

Hoe is 'Slow Down' ontstaan?

Dat lees je hier.

Je liefde voor Zweden is groot.

Voor het nieuwe album Fool Bar trokken Douwe Bob en band onder andere naar Zweden. "Ik ben altijd al iemand geweest van de bossen, dus ik vind dit te gek. In Zweden heb ik het gevoel van totale vrijheid."

Fuck Nashville, geef mij maar Amsterdam?

Fool Bar werd opgenomen in een studio in Amsterdam-Noord. "Mensen zeggen: 'Ga naar Nashville', maar ik ben zó blij hier. Het werkt. Het klinkt naar mijn mening fantastisch, dus ik zie geen reden om dat in Nashville te doen. Bovendien is het Amsterdam-Noord, en ja, ik ben Amsterdammer weet je wel."

Matthijs van Duijvenbode

De chemie in de groep

De basis van de goede band tussen Matthijs van Duijvenbode, pianist en manager, en Douwe Bob zit 'm in eerste instantie in de muziek. "Ik hou van zijn stem, en we vinden dezelfde muziek goed. Maar bovenal kunnen we ontzettend lachen met elkaar." Douwe Bob: "Je leeft op een gegeven moment in een cocon van humor met elkaar."

De droom - de albumrelease in Paradiso

"Als puber ging ik al naar Paradiso, met meisjes, of mijn vader. Toen keek ik naar het podium en dacht ik: op een dag sta ik daar. Het is moeilijk om te zetten dat het een droom is die uitkomt, want dan lijkt het net alsof ik het niet in handen heb gehad. Ik werk er hard voor. Maar ja... Uiteindelijk is het toch een droom die uitkomt, haha."

"Dit werkt dus gewoon!"

De eerste keer dat Douwe Bob 'Slow Down' live lieten horen voor het publiek was in de Fool Bar, de bar in zijn eigen huis in De Pijp in Amsterdam. "Al bij het tweede refrein zong iedereen 'm al mee, en toen dachten we: vet, dit werkt."

De officiële perspresentatie

"Dit had ik écht niet verwacht toen ik op mijn bed zat met een gitaartje als vijftienjarig jochie. Nu sta ik hier voor dertien fucking cameraploegen." Eigenlijk wilde Douwe Bob de presentatie van 'Slow Down' organiseren in zijn eigen huiskamer, maar dat paste niet, dus werd de garage van een vriend ingezet.

De eerste repetities

"Het is heel gek om in een kale ruimte te doen alsof het de ruimte is van het Eurovisie Songfestival. Maar ergens ben je dat als muzikant ook gewend, want dan zit je ook te repeteren in een ruimte zonder publiek en moet je ineens spelen voor een - hopelijk - uitverkochte zaal."

De concurrenten

Tijdens Eurovision in Concert ontmoette Douwe Bob voor het eerst zijn tegenstanders, of ehh... Nee. Hij ziet ze vooral als toekomstig vrienden. "Voor mij is dit vooral socializen, en mooie vrouwen kijken, haha. Ik denk dat het ook wel slim is om nu al vrienden te maken, zodat je straks niet zo eenzaam bent. Het feit dat ik een eigen bar heb ik Stockholm helpt natuurlijk ook wel."

"Het zijn wel type'tjes allemaal"

Douwe Bob over de andere kandidaten: "Het zijn natuurlijk wel type'tjes, maar ja, dat ben ik zelf ook. Het lijkt mij écht tof als we er met z'n allen een mooie tijd van kunnen maken."

Geen sigaretten, weinig drank

He's rock 'n roll, maar als Douwe Bob een doel voor ogen heeft, zet hij zijn zelfdestructieve rockers-leventje opzij. "Ik ben gestopt met roken en ik drink een stuk minder. Daarnaast kickbox ik veel. Ik ben er klaar voor. Ik heb er ook écht heel erg veel zin in. Het is gewoon wachten nu. We hebben alles voor elkaar."

Klaar voor de kermis?

"Ik weet niet of ik daar ooit klaar voor kán zijn, maar ik heb wel m'n eyes on the prize. En daar gaat het om."

Uitzwaaiconcert

Douwe Bob werd eind april uitgezwaaid in De Wereld Draait Door. "Je kan geen betere manier bedenken."

Douwe Bob, eyes on the prize

Ster advertentie
Ster advertentie