3FM nieuws

3voor12: het grote interview met Lucas Hamming

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: het grote interview met Lucas Hamming

Zijn debuutalbum is nu net uit, en hij heeft al twee 3FM Megahits en een baantje als DWDD huisband op zijn naam staan. Maar wie is Lucas Hamming eigenlijk? 3voor12 ontmoet de zanger voor een diepte interview. “Er luistert toch niemand naar je teksten.”

Lucas Hamming groeide op in Blaricum. Dan sta je tien nul achter. Niet als je advocaat of arts wil worden, wel als je vanaf je elfde weet dat je de rock ’n roll in wilt. Toch is het hem tien jaar later aardig gelukt zichzelf in de kijker te spelen. Als een kleine hosselaar regelde hij al op jonge leeftijd bijzonder veel optredens. En dat zit hem op de een of andere manier ook wel in het bloed. Zijn vader is een vertegenwoordiger die Microsoft-pakketten verkoopt aan ministeries, als bijbaantje verkoopt hij Perzische tapijten in de winkel van zijn oom. De vestiging in Groningen heeft hij vast gereserveerd voor een eigen in-store tijdens Noorderslag. Zijn broer is er ook een van business opportunities: hij richtte tien jaar geleden in Amsterdam een thuiszorgbedrijfje op, waar nu meer dan 200 studenten bij werken. En Lucas Hamming, die kijkt vol nieuwsgierigheid naar collega-muzikanten die ineens de HMH of ZiggoDome uitverkopen.

“Ik heb veel respect voor Kensington. Ik zag ze voor het eerst in het voorprogramma van The Rascals, de oude band van Miles Kane. Ik was toen vijftien. Ze hebben er zes jaar keihard voor gewerkt om te komen waar ze nu zijn. Ik vind mezelf ook een harde werker en beschouw mezelf als een bedrijf. Veel spelen en ondernemen, dat moet je doen om de grootste te zijn. Iedereen wil de grootste zijn, neem ik aan. Ik wel in elk geval.”

Zijn debuutalbum HAM is een opvallend pittige plaat, zeker voor wie kennis met hem maakte in De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Het was zijn akoestische-gitaar-en-ingewikkelde-metaforen-periode.

“Och, ik maakte het mezelf zo moeilijk. Je hebt er geen fuck aan, want er luistert toch niemand naar je teksten. En omdat je ook niet elke metafoor wilt uitleggen, ben jij uiteindelijk de enige die je liedjes snapt. Het is allemaal ego dat in de weg loopt. Waarom zeg je niet gewoon direct wat je wilt?”

Lees hier het hele interview.

Ster advertentie
Ster advertentie