3FM nieuws

Waarom haat iedereen Nickelback?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom haat iedereen Nickelback?

Nickelback kondigt op 1 februari een nieuw album aan en dat betekent maar één ding: dat de band een shitload haat over zich heen krijgt. Hoe komt het toch dat iedereen zo'n tyfushekel heeft aan Nickelback?

Iedereen kent ze, maar zijn ze ook populair?

Als we de cijfers bekijken lijkt de band best populair. Er is een flinke harde kern aan fans en hun songs worden nog steeds op de radio gedraaid. Nickelback verkocht alleen al in de Verenigde Staten meer dan 24 miljoen fysieke albums en bijna 35 miljoen via het internet. Daarnaast verkochten ze Madison Square Garden uit en werden ze genomineerd voor zes Grammy awards. Niets aan de hand, zou je denken.

Wie heeft er dan wel een hekel aan Nickelback?

Ja, toch zo'n beetje iedereen. Als je op Google intypt "Why does ever…", is de suggestie van Google: "…yone hate Nickelback so much? " Iedereen lijkt mee te doen met het bashen van de band, maar blijkbaar weten de meesten niet echt waarom. Dat lijkt bijna op pesten!

Dit is echt zo! (red.)

Ziet Nickelback het ook als pesten?

De reacties van de band op alle haat lopen uiteen. Ze hebben goed door dat ze bakken met haatberichten binnenkrijgen en soms geven ze aan dat spuugzat te zijn, maar ze weten ook dat ze hun succes er mede aan te danken hebben. Zo zegt zanger Chad Kroeger tegen NME:

"Ik vind het geweldig. Alle controverse rond mijzelf, mijn persoonlijke leven, de band - whatever, ik vind het hilarisch. Al die critici, ze zijn gewoon onvermoeibaar. Ze blijven de band maar berispen. Als ze waren gestopt met schrijven over ons, dan zou er geen controverse meer rond de band zijn en zouden we waarschijnlijk jaren geleden zijn gestopt. Ze weten niet dat zij verantwoordelijk zijn voor ons bestaan vandaag de dag."

Gepest door collega's

Hoe stom je Nickelback ook mag vinden, het is een feit dat ze toch ook een hele grote groep mensen wél aanspreken met hun muziek. Waarom zou je ze dan niet gewoon hun ding laten doen? Je hoeft er niet naar te luisteren. Toch gaan ook artiesten mee in dit gedrag. Zoals The Black Keys bijvoorbeeld. En Royal Blood plaatste onlangs nog deze tweet:

Maar Nickelback laat niet over zich heen lopen. Vaak hebben ze nog goeie burns ook. De band reageerde zo op Royal Blood:

BURN!

Waarom haat iedereen de band dan?

Volgens de site Observer begon de shitstorm al bij hun eerste platencontract in 1999. Nickelback tekende bij Roadrunner Records, die bekend stond om zijn extreme metalbands. De fans van het label werden boos omdat ze vonden dat zo'n softe Canadese band niets op hun label had te zoeken.

Succes

Toch leverde het contract wel succes op voor de band. In 2003 schoot dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat en dat kwam vooral door een show op Comedy Central. Brian Posehn, een van de gasten van de show zei:

“No one talks about the studies that show that bad music makes people violent, but listening to Nickelback makes me want to kill Nickelback.”

Dat werd zo grappig gevonden dat mensen erin mee gingen. Sterker nog, het bashen van Nickelback werd een meme. Mensen vergaten het originele grapje en begonnen op het internet alleen maar Nickelback-grapjes te spuwen.

Rockstar

In de zomer van 2006 kwam de single 'Rockstar' uit. Dit werd een van hun bekendste nummers. Op zich een prima nummer over materialistische, pretentieuze en vrouwonvriendelijke rocksterren. Toch kreeg het nummer vet veel negatieve recensies. Zoals BuzzFeed, die het liedje op nummer twee van de slechtste nummers ooit zette.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkrachter?

Toch werd het overal op de radio gedraaid en dat maakte het imago van 'grap' en 'sufferds' alleen nog maar sterker. Maar wat daar ook aan meewerkte is dat zanger Chad Kroeger precies leek op de mensen die hij beschreef in het nummer. Maar dan sukkeliger. Daarnaast leek hij volgens veel mensen een beetje op een verkrachter. Sorry Chad, maar dat baardje hielp ook niet echt!

Chad zag er inderdaad wel een beetje uit als iemand met een discutabele dubbele agenda.

Offline meme

Sindsdien was de band niet alleen online een meme, maar ook offline beginnen mensen de band te haten. Iedereen haatte ineens hun muziek. Wat begon als grap, werd realiteit. Met als pijnlijke conclusie: het is tegenwoordig cool om de band niet leuk te vinden. En mensen die de band wel leuk vinden zijn sukkels. Ofzo.

Hoe moet het nu verder met de release van het nieuwe album?

Als je denkt dat je het niks gaat vinden, besteed er dan ook geen aandacht aan. En als mensen nu nog cool willen zijn, moeten ze niet met grapjes uit 2003 aankomen. Óf stop met pesten, óf kies een andere band om te haten. Na veertien jaar is het wel een beetje mooi geweest, toch Nickelback?

Lees ook

>> Lees hier meer over de ruzie met The Black Keys
>> Lees hier over hoe Chad Kroeger reageerde op een crowdfunding-actie tegen de band
>> Lees hier hoe Nickelback zich ooit heeft proberen te weren tegen haattweets

Ster advertentie
Ster advertentie