3FM nieuws

Hoe Artikel 13 het internet zoals we nu kennen gaat veranderen

foto: IMGFLIP.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Artikel 13 het internet zoals we nu kennen gaat veranderen

Er is een akkoord binnen het Europese Parlement en de Europese Commissie over de Europese auteursrechtenwetgeving. Wie? Wat? Hoe?! Dat is waarschijnlijk je reactie, maar dit gaat ook jou aan. Hoe? Dat leggen we hier uit!

Artikel 13

Het duurde en duurde maar voordat iedereen het met elkaar eens was in het Europees Parlement. Maar er is een overeenkomst. Wat dit gaat betekenen voor het 'vrije' internet is nog niet helemaal zeker. De auteursrechtenwetgeving gaat over een groot pakket aan maatregelen, maar het probleem was Artikel 13.

Door dat artikel zijn techplatforms (Facebook, Youtube maar ook kleinere platforms) verplicht vooraf afspraken te maken met auteursrechthebbenden. Op dit moment is het namelijk zo dat iets door een gebruiker op internet kan worden geplaatst. Daarna kan het eventueel verwijderd worden en krijgt de rechthebbende meestal geen vergoeding. Daar wilde de Europese Commissie verandering in hebben, want de oude wetgeving stamt uit 2001. Beetje outdated.

Ok, even simpele uitleg

Video niet beschikbaar

Kan het nog iets duidelijker?

Video niet beschikbaar

Het kan dus zomaar zijn dat een platform als Instagram alle screenshots van Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw maar ook de nieuwe clip van Muse of Ronnie Flex gewoon blokkeert omdat ze het risico niet willen lopen op een boete. Volgens NOS geldt dit dus voor video, muziek en tekst of afbeelding. En daar komen ook de grootste zorgen van de deskundigen vandaan: deze wetgeving kan het internet zoals we het kennen veranderen.

Voor wie is het wel?

Video niet beschikbaar

NOSop3

De collega's van NOSop3 hebben een hele duidelijke uitleg-video gemaakt. Hierna kun je aan al je vrienden uitleggen of je straks nog memes kunt bekijken online...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De NOS schrijft ook dat de wet daarnaast een aantal uitzonderingen bevat: gevallen waarbij er geen geld aan makers betaald hoeft te worden. Bijvoorbeeld memes, als het gaat om een parodie of citaat. Maar ook daar blijft onzekerheid over bestaan: zien filters van de platforms die moeten bepalen of iets mag worden toegelaten het verschil wel?

Ster advertentie
Ster advertentie