3FM nieuws

Hoe een Nederlandse jongen de grootste hit van Kygo schreef

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een Nederlandse jongen de grootste hit van Kygo schreef

De Noorse producer Kygo staat deze zomer op Pinkpop met dank aan monsterhit 'Firestone'. Hoe een Nederlandse jongen het prijsnummer schreef, en nog altijd wacht op het geld.

Volgens de Buma Awards was 'Firestone' in 2015 het meestverkochte nummer in Nederland. Buiten Nederland ging de song minstens zo hard: bij Spotify staat de teller inmiddels op zo'n 411 miljoen streams en wereldwijd werd het een radiohit. 'Firestone' staat op naam van de Noorse tropical house-producer Kygo, maar is in werkelijkheid geschreven door de ‘voor het publiek onbekende’ Martijn Konijnenburg.

In wat voor huis zou de schrijver van zo’n monsterhit wonen? Een flinke villa? Een mooi grachtenpand? Een gigantische etage? Nee. Hij woont in een flatje om de hoek van Station Muiderpoort. Eens aanbellen. Een studentikoos uitziende jongen in zijn onderbroek (!) zwaait de deur open. "Martijn?" Hij lacht. "Nee joh, die zal wel weer met z’n koptelefoon op zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inderdaad blijkt Martijn Konijnenburg - vlassig ringbaardje, komisch hoedje en tropisch bloesje - in zijn kamer te zitten pingelen op een keyboard in een mini-studiohoekje. "Hee dude, leuk dat je er bent!" Nee, dit is bepaald geen villa, maar eerder een lekker rommelige studentenkamer van hoogstens twintig vierkante meter. Er hangt kerstverlichting, overal staan geinige curiosa en op de tv loopt via Netflix continu een natuurdocumentaire-serie door.

Martijn was als kind al gefascineerd door muziek, vertelt hij, en uiteindelijk besloot hij daar een opleiding in te gaan volgen: de Rockacademie in Tilburg. Daar ontstond ook Leaf, zijn eerste echte bandje. Martijn speelde toetsen, maar schreef ook alle songs. Toen de band in 2009 uit elkaar viel, dacht Martijn: "Ik blijf gewoon liedjes schrijven." Zijn manager stelde hem vervolgens voor aan een jonge zangeres die hij net had getekend: Krystl. Of hij eens met haar wilde gaan schrijven? "Of course, man!"

Na een tijdje begonnen zijn ambities te groeien en ging hij steeds groter denken. Martijn besloot zijn koffers te pakken en naar het Mecca van songwriters te vertrekken: Los Angeles. "Ik was wel ’n beetje zenuwachtig, hoor: misschien is het wel helemaal kut daar, of kan ik het niet goed genoeg? Maar ik wilde tenminste kijken hoe het er daar in Amerika aan toegaat."

Benieuwd hoe Martijn Konijnenburg in contact kwam met Kygo en waarom hij nog steeds op zijn geld wacht? Het complete interview en de radioreportage vind je op 3voor12.

Ster advertentie
Ster advertentie