3FM nieuws

"Vrijwilligers zullen de livemuziek sector redden"

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. "Vrijwilligers zullen de livemuziek sector redden"

Langzaam maar zeker kunnen we een beetje positief naar de toekomst kijken van livemuziek. In een sector die al grotendeels rustte op vrijwilligerswerk, zal dit alleen maar toenemen terwijl de branche zich weer opbouwt na deze vreemde tijd. In de nieuwe aflevering van podcast 'De Machine' spreken Atze de Vrieze en Niels Aalberts hierover.

De noodzaak

Ze tappen je biertjes, bouwen de podia op en zorgen er eigenlijk voor dat het hele festival op rolletjes loopt. Achter ieder festival staat een enorme horde vrijwilligers die tegen geen vergoeding tijdens jouw weekendje hard gaan voor je klaarstaan.

In 2019 was één op de vier gewerkte uren in de live muziek branche vrijwillig gewerkt. En als er wordt gekeken naar alle werkenden in deze sector, was 51% hiervan een vrijwilliger. Nog voor de pandemie waren het de vrijwilligers die ervoor zorgden dat het allemaal kon leven.

Anderhalf jaar verder wordt de functie van vrijwilligers alleen maar belangrijker. Nu dat de branche weer langzaam terug moet krabbelen van deze tijd zonder inkomsten, is onbetaald werk een van de dingen die het kan redden.

De toekomst

Net als bij veel andere sectoren zijn er dingen verandert in de wereld van vrijwilligerswerk. Coördinerende posities zijn verdwenen en er komt vrijwel een hele nieuwe herindeling van de organisatie.

Maar één ding moeten we blijven onthouden: "vrijwilligers zullen de sector redden". Er zijn nu meer mensen dan ooit nodig in deze positie, dus grijp die kans vooral. Hiermee red je niet alleen de branche, maar steek je zelf ook nog wat dingen op. Een echte win-win situatie dus!

Luister hier naar de volledige aflevering van De Machine

Afl. 85: Worden het piepers of auto's?

Ster advertentie
Ster advertentie