3FM nieuws

Lideke spreekt zich in de Ochtendshow uit over trend 'heroin body'

foto: Still ochtendshow
  1. Nieuwschevron right
  2. Lideke spreekt zich in de Ochtendshow uit over trend 'heroin body'

"Bye-bye booty – Heroin chic is back", luidt de titel van een New York Post-artikel: graatmager is (weer) 'in'. De gevaarlijke opvatting dat het vrouwelijk lichaam een trend is wat zich leent voor fluctuatie is iets wat al decennialang als waar wordt aangenomen. Een uiterst ongezonde ontwikkeling waar Lideke zich in de Ochtendshow fel tegen uitspreekt, ook omdat het voor haar een persoonlijke noot raakt.

In de jaren '90 was Kate Moss het rolmodel van de graatmagere look dat destijds als trendy werd beschouwd. Nu wordt de 'trend' volgens het bewuste artikel teruggebracht door de Kardashian-zussen en modellen als Bella Hadid. Dit beschouwen als trend is natuurlijk enorm ongezond en zelfs levensgevaarlijk.

"Een lichaam is geen trend, een lichaam is altijd goed."

Toen het onderwerp in de Ochtendshow door Rob werd aangekaart, vertelde Lideke hoe dit soort artikelen en titels haar triggeren: "Ik maak me heel erg zorgen over meiden en vrouwen dit voorbij zien komen en daarna met net iets meer afschuw in de spiegel kijken. Ik weet hoe dit voelt. 10 jaar geleden was het niet heroin chic, maar de thigh gap waar je aan moest voldoen. Mijn lichaam was pas goed als mijn bovenbenen elkaar niet zouden raken. Ik ging heel veel sporten, weinig eten en zette mijn benen iets verder uit elkaar voor de spiegel. Ik raakte 15 kilo kwijt, kreeg geen thigh gap en ben nog nooit zo ongelukkig geweest. Het enige dat ik rijker was, waren een oneindige stroom aan negatieve overtuigingen en te strenge regels voor mezelf."

"Ik vecht mijn hele leven al tegen dit ideaalbeeld en 10 jaar later gaat dat al een stuk beter, maar het blijft een gevecht. Dus als de New York Times nu roept dat je lichaam weer aan een of andere trend-plaatje moet voldoen, denk ik aan mijn nichtjes, mijn vriendinnen, jonge meiden die ik langs zie fietsen en de Lideke van 18 jaar. Die wil ik allemaal een knuffel geven en zeggen dat we al prachtig zijn. In welke vorm dan ook."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Creeër je eigen representatie-bubbel

Ook geeft Lideke daarbij meteen een waardevolle tip. In deze tijd spenderen we allemaal veel tijd aan social media, en word je onbewust zwaar beïnvloedt van wat er op jouw tijdlijn te zien is. Volg daarom de juiste accounts, zodat je je omgeeft met positieve accounts en rolmodellen: "Wat mij heel erg heeft geholpen is om vooral op Instagram mijn eigen representatie-bubbel te te volgen, zoals bijvoorbeeld @lovaeij, @meganjaynecrabbe en @veracamilla."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie