3FM nieuws

Lisa Ann (Bombay): "Het is fucking leuk om te drummen!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Lisa Ann (Bombay): "Het is fucking leuk om te drummen!"

Hell yeah! Als enige chick in een rockband, hoe is dat? We vragen het Lisa Ann van de band Bombay.

(Foto: Nick Helderman)

Vrouwen in rockbands zijn allang geen 'uitzondering' meer en daar is Lisa Ann het levende bewijs van. Zij drumt in de band Bombay en weet als geen anders hoe het is om de enige vrouw in een mannenband te zijn.

Bombay

Bombay is de Amsterdamse indierockband van Mathias Janmaat, Gijs Loots en Lisa Ann Jonker. Ooit begonnen als Bombay Show Pig, maar met het veranderen van bandleden, veranderde de sound en dus ook de naam. Lisa Ann is één zo'n verandering. Sinds dit jaar heeft ze letterlijk de stokjes overgenomen van Linda van Leeuwen en is ze een belangrijke factor in het nieuwe geluid van de band. De band waarin zij naast twee mannelijke bandleden in de crew ook alleen maar testosteron om zich heen heeft. "Ik ben vrijwel altijd op pad met een mannelijke tourmanager, een mannelijke geluidsman en meestal ook een mannelijke lichtman. Dus wat betreft geslacht ben ik zeer zeker in de minderheid."

Hoe is dat om continu omringd te zijn door mannen? "Het bevalt me goed. Hoe je het ook wendt of keert, het ligt aan de mensen en de samenkomst van verschillende karakters." Allemaal leuk en aardig, maar wat betekent dat nou echt? "Dat ik vaak een eigen hotelkamer krijg, terwijl Gijs en Mathias bij elkaar in bed moeten slapen. Mét vieze zweetsokken!" Haha!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'MKZ'

"Ik ben de trotse eigenaar van het bedenken en opnieuw leven geven aan het woord 'MKZ', niet het besmettelijke virus bij eenhoevigen. Nee, ik heb het over de Maandelijkse-Kut-Ziekte. Dat is een onderwerp wat vaak voorbij komt in de band als het weer zover is. Ik heb zelfs een theorie dat de meeste mannen om de vier maanden een maand lang ongesteld kunnen zijn... Poor guys! (I mean POOR ME!!)"

Inspiratie

Inspiratie komt natuurlijk uit de muziek zelf, maar Lisa Ann wordt ook zeker geïnspireerd door vrouwelijke instrumentalisten. "De vrouw naar wie ik op dit moment het meeste luister is PJ Harvey. Qua drummers zijn Stella Mozgawa van Warpaint, Dementra Plakas a.k.a. Dee van L7 en Karen Carpenter muzikanten die ik bewonder. Bij Stella vanwege haar eigenheid, bij Dee omdat ze zo badass is en bij Karen Carpenter vooral haar onwijze techniek op de snaredrum."

Toch blijft de vraag bij Lisa Ann of er überhaupt genoeg vrouwelijke muzikanten zijn om de balans eerlijk te maken. "Kijk naar de playlist van 3FM. Daar is de meerderheid van wat je te horen krijgt van het mannelijke geslacht. Is dat nou echt zo erg?" Ook ziet ze een stijgende lijn in het vrouwelijke aandeel in de muziek. "Ik ontmoet veel meer vrouwelijke drummers en die worden lang niet allemaal meer gezien als een 'uitzondering'. Ik moet zeggen dat vrouwelijke muzikanten op een andere manier iets toevoegen dan de meeste mannelijke. Ik vind de meeste partijen bij vrouwen vrijwel altijd minder egotrip vibes hebben en vaak eerder mooie 'rondingen' toevoegen aan het liedje."

(Foto: Nick Helderman)

Voor(oor)delen

"Wat kun je goed drummen, voor een meisje." Zucht... Dat is ook wel echt de ergste! "Wat walgelijk en vreemd om zoiets te zeggen. Net alsof ik gehandicapt zou zijn." En dat is ze allesbehalve. Natuurlijk zullen er altijd vooroordelen blijven, maar zijn er ook voordelen? "Ik merk dat ik snel vooruit ga door de set heel vaak te spelen en daardoor nieuwe dingen kan blijven ontdekken. Én ik sta in de Hitkrant! Dat is toch echt iets waar ik al jaren op uit ben."

Ondanks dat het niet meer of minder speciaal is als er vrouwen in je band zitten, zijn wij toch voor meer stoere chicks zoals Lisa Ann! Haar advies is dan ook: "Sorry, een cliché... Blijf vooral lekker doorgaan met wat je doet en wie je bent. Probeer er zoveel mogelijk van te genieten, want het is fucking leuk om te drummen!"

Waar zien we Bombay deze zomer?

Ben je inmiddels ook fan van Lisa Ann? Top, want je kunt Bombay de hele zomer gaan bekijken! Op dit moment zijn ze bezig met een tour door Frankrijk, maar de zomer staat volgepland met Festivals waaronder Sziget, Dour Festival én Lowlands. Wij hebben maar één tip: ga Bombay zien!

Ster advertentie
Ster advertentie