3FM nieuws

Het Oekraïne-referendum: wat stemmen 3FM'ers?

  1. Nieuwschevron right
  2. Het Oekraïne-referendum: wat stemmen 3FM'ers?

Nederland is in de ban van het Oekraïne-referendum: vandaag kun je voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne stemmen. Ben je er nog niet helemaal uit? Deze 3FM'ers vertellen je waarom zij voor, tegen of helemaal niet stemmen.

Geen idee waar het referendum over gaat? NOS op 3 legt het hier voor je uit.

Robin (19) stemt niet

"Ik weet dat het over Oekraïne gaat, maar ik ben verder helemaal niet op de hoogte. Ik ga ook niet stemmen, ik heb het gevoel dat mijn stem helemaal geen zin heeft. Als ik ja stem, blijft het zoals het nu is en als ik nee stem ook. De politiek heeft toch al besloten dat dit verdrag er komt dus ik denk niet dat ze zich er heel veel van aantrekken als de meerderheid tegen is. "

Hylke (19) stemt voor

"Ik stem voor, omdat ik denk dat Nederland zoveel mogelijk kansen moet aangrijpen om de handel te vergroten en verbreden. Volgens mij is dit verdrag goed voor de Nederlandse economie. En daarbij vind ik het onzin om eventuele ontwikkelingen in andere landen tegen te houden. Ik weet ook wel dat Oekraïne corrupt is, maar blijkbaar willen ze dat verbeteren en daar moeten we voor open staan. Aan de andere kant snap ik het wel als mensen tegen stemmen, omdat het zo'n corrupt land is. Maar volgens mij kunnen we daar met dit verdrag bij helpen."

Jordi (22) stemt voor

"Ik heb me voor dit referendum wel een beetje verdiept en ik las eigenlijk vooral verhalen van de jeugd in Oekraïne. Die zijn heel erg vóór dit verdrag, omdat ze graag een soort Oekraïne 2.0 willen. Ik ben zelf 22 en ik denk dat de jeugd de toekomst heeft, ook daar. Ze willen vechten voor een mooiere en betere toekomst, zonder corruptie en zonder oorlog. Als dit verdrag ze daarbij helpt, gun ik ze dat, en daarom stem ik voor."

Anoniem - stemt niet, maar is tegen

"Ik ga niet stemmen omdat ik mijn stempas kwijt ben, haha. Maar als ik zou stemmen, zou ik tegen stemmen. Ik vind dat het niet duidelijk genoeg is wat de impact van het verdrag voor Nederland is. We hebben er bijvoorbeeld heel veel last van gehad dat Griekenland praktisch failliet was en ook al komt Oekraïne niet in de EU door dit verdrag, ik ben toch bang dat het veel impact heeft op Nederland. Ik denk dat de EU al genoeg problemen heeft, bijvoorbeeld met vluchtelingen, en het lijkt me een slecht idee om een corrupt land in oorlog er ook nog bij te betrekken. "

Marcel (27) stemt voor

"Ik durf niet precies te zeggen wat er precies in het associatieverdrag met Oekraïne staat. Ik heb me volgens mij wel redelijk laten informeren, via kranten, internet en De Wereld Draait Door. Ik heb voor gestemd, omdat ik vertrouwen heb in de Nederlandse politiek en van de partijen stemt het merendeel voor. Daar ga ik in mee, want ik ga er van uit dat zij goed geïnformeerd zijn en weten waar ze het over hebben. Ik denk dat ik niet goed genoeg ben geïnformeerd om te zeggen dat ik er op tegen ben."

Wijnand (27) stemt voor

"Ik heb voor gestemd, omdat ik denk dat het belangrijk is dat we een handelsverdrag krijgen met Oekraïne. Voor de duidelijkheid: dáár gaat het om, niet om toetreding van Oekraïne tot de EU. Ik denk dat het goed is om dat land een kans te geven. We kunnen op dit moment twee kanten op: Oekraïne laten rotten en het zelf laten uitzoeken of ze een handje te helpen. Laten we niet vergeten dat die mensen daar op de barricades zijn gaan staan en hebben gevochten voor de vrijheid van hun land. Ze willen daar écht graag een beter leven, jongeren daar van onze leeftijd hopen op een betere toekomst. Natuurlijk, het is een land met veel corruptie en er kunnen heel veel dingen beter, en dat gaat niet 1, 2, 3 veranderen. Maar onze normen en waarden kunnen wel bijdragen aan een beter Oekraïne."

Ster advertentie
Ster advertentie