3FM nieuws

3voor12: Synthesizer-legende Jean-Michel Jarre beschouwt Armin van Buuren als een jonger broertje

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Synthesizer-legende Jean-Michel Jarre beschouwt Armin van Buuren als een jonger broertje

Vandaag in de vaste rubriek 3voor12: De Franse synthmeester Jean-Michel Jarre brengt de komende tijd maar liefst twee albums uit, waarop hij samenwerkt met zo’n beetje iedereen die er toe deed in de afgelopen veertig jaar elektronische muziek. 3voor12-redacteur Atze de Vrieze sprak hem erover.

Franse synthesizer-legende vangt veertig jaar elektronische muziek

Er bestaat nu een onbestaanbaar album, waarop zowel Armin van Buuren als Fuck Buttons meedoen, zowel John Carpenter met zijn horrorsound als de tedere Franse klanken van Air. Van de Duitse 70s pioniers Tangarine Dream tot de jonge Engelse zangeres Little Boots. Jean-Michel Jarre is in Amsterdam om te praten over zijn project, of eigenlijk over de geschiedenis van de elektronische muziek. Jean-Michel Jarre geeft geen interviews, hij geeft colleges. In het interview vertelt de Fransman onder andere over de samenwerking met Armin van Buuren:

"Ik beschouw Armin van Buuren als een jonger broertje. Ik ben dol op hem, zowel als muzikant als mens. Hij heeft op een emotioneel level een speciaal plekje. Armin ontmoette ik in Los Angeles, waar ik tijdens dit proces een tijdje woonde. Ik vertelde hem over het project en zag meteen een twinkeling van enthousiasme in zijn ogen. Ik vind hem de meester van een van de allerbelangrijkste genres in de elektronische muziek."

3voor12 is vanaf woensdag bij alle belangrijke optredens, feesten en lezingen van Amsterdam Dance Event. In het interview vertelt Jarre ook over house, en of hij toen het genre in 1988 doorbrak meteen door had dat het een revolutie betekende voor elektronische muziek.

"Vanaf het allereerste moment ben ik ervan overtuigd dat elektronische muziek het belangrijkste genre van de 21ste eeuw zou worden. In die tijd werd ik nog gezien als een soort alien die met vreemde machines werkte, maar nu zie je dat het overal is, zelfs voorbij genres. Het is anders dan punk of hiphop, het gaat over alle grenzen heen. Elektronische muziek heeft nieuwe manieren van componeren geïntroduceerd waarbij geluiden belangrijker zijn dan noten, het werkt met de nieuwste technologieën en heeft een eigen manier van distributie. Voor mij is elektronica de klassieke muziek van deze tijd.”

Lees het hele interview op 3voor12.nl

013 na de verbouwing: hoe bevalt dat?

Vanavond zal vertelt 013-directeur Frens Frijns tussen 21 en 00u in 3voor12 Radio op 3fm alles over zijn verbouwde en opnieuw geopende poppodium. Lokaalafdeling 3voor12/Tilburg ging dit weekend al op bezoek bij de opening door Rowwen Hèze. Bevalt de grote zaal, hoe zijn de routes, klinkt het goed, en hoe zit het met de nieuwe bar?

"Well played, 013: de nieuwe zaal mag met recht indrukwekkend worden genoemd, en in logistiek opzicht zijn er duidelijke verbeteringen waarneembaar."

Je leest het allemaal hier.

Ster advertentie
Ster advertentie