3FM nieuws

U2 en Apple sleutelen aan muziekplatform

  1. Nieuwschevron right
  2. U2 en Apple sleutelen aan muziekplatform

De Ierse band en het Amerikaanse bedrijf hebben hun pijlen gericht op het redden van de muziekindustrie. Een nieuw digitaal muziekplatform zou de oplossing zijn.

U2 en Apple, geen onbekenden van elkaar, ontwikkelen samen een nieuw digitaal muziekplatform. Hoe dit platform eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Details zijn er niet maar het is de bedoeling dat er naast iTunes een tweede omgeving komt die consumenten moet aanmoedigen muziek te kopen.

Artiesten moeten beloond worden

Bono en de overige drie bandleden zijn van mening dat artiesten beloond moeten worden voor hun werk. Dat gebeurt steeds minder vanwege illegale downloads en streamingdiensten. U2 wil daarom samen met het Amerikaanse techbedrijf een platform creëren dat "zo onweerstaanbaar leuk is voor muziekfans dat ze weer muziek willen kopen," aldus Bono tegenover het Amerikaanse tijdschrift Time. Er wordt gesuggereerd dat er o.a. muziekvideo's en songteksten worden toegevoegd.

Initiatief moet kleinere artiesten helpen

Het initiatief is volgens Bono bedoeld voor de minder bekende muzikant, omdat deze artiest nu zwaar tekort wordt gedaan. De grotere artiesten, zoals U2 zelf, verdienen hun geld met (wereldwijde) tournees en merchandise. "Maar songwriters touren niet," aldus Bono.

Hoe gaat dit muziekplatform eruit zien?

Het is zonder meer informatie haast onmogelijk om te voorspellen welke koers Apple en U2 varen. Door illegaal downloaden en streamen is het een feit dat de verkoop van muziek afneemt. Ook al heeft Apple hier zelf ook een groot aandeel in met zijn iTunes Radio en Beats Music.

Samenwerking U2 en Apple

U2 en Apple hebben een goede band. De twee werken al tien jaar samen. U2 lanceerde (9 september) nog een nieuw album tijdens het grote Apple-event, waar ook de nieuwste iPhone werd onthuld.

Ster advertentie
Ster advertentie