3FM nieuws

"Slimme mensen luisteren naar Radiohead"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Slimme mensen luisteren naar Radiohead"

Waar luisteren slimme mensen naar en van welke muziek houden mensen met een minder hoog IQ? De Amerikaanse Virgil Griffith deed er onderzoek naar.

De software applicatie-ontwikkelaar Virgil Griffith heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met het in kaart brengen van de muzikale smaak van mensen in verhouding tot hun IQ, schrijft Consequence Of Sound. Volgens het onderzoek luisteren slimme mensen graag naar Radiohead en Bob Dylan. De iets minder bedeelden zouden vooral van Beyoncé en Lil Wayne houden.

Slimme mensen houden van Radiohead

Het onderzoek komt uit 2009, maar Virgil heeft er nu een overzichtelijke graphic bij gemaakt. Uit zijn resultaten blijkt dat slimme mensen naar Radiohead, Sufjan Stevens, Bob Dylan, U2 en Counting Crows luisteren. Iets minder grote bollebozen houden vooral van Beyoncé, Lil Wayne en Jay-Z. Rockbands als Pearl Jam, Metallica en Oasis zitten in het midden en Beethoven valt in de smaak bij de áller-, állerslimste onder ons.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Betrouwbaar onderzoek...?

Of de resultaten ook echt betrouwbaar zijn, valt te betwijfelen. Virgil baseerde zijn onderzoek op SAT-scores (de score van een toelatingstest voor universiteiten in de VS) van verschillende universiteiten die hij koppelde aan likes op Facebook. De SAT-scores van studenten van het Californa Institue Of Technology waren bijvoorbeeld erg hoog. Door vervolgens via Facebook te zoeken naar de meest gelikete bands door de studenten van die universiteit, concludeerde Virgil dat Radiohead echt muziek is voor slimme mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie