3FM nieuws

De releases van deze albums gingen niet zoals gepland

foto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. De releases van deze albums gingen niet zoals gepland

De release van een nieuw album is altijd een groots en bijzonder moment waar een artiest vaak maanden, al dan niet jaren, naartoe werkt. Het digitale tijdperk heeft er echter voor gezorgd dat zo'n release verpest kan worden door hackers, waarbij nieuwe muziek al voor de releasedatum wordt gelekt. Madonna, Kanye West, Oasis en Taylor Swift zijn allemaal voorbeelden van artiesten die hiermee te maken hebben gehad. Maar hoe gaan zij hiermee om? En wat voor rol spelen fans in zo'n situatie?

Check hier een aantal opmerkelijke album releases:

Taylor Swift - '1989'

Het (inmiddels) hitalbum 1989 van Taylor Swift lekt een paar dagen voor de release online uit. Terwijl ze in de maanden ervoor alle geruchten ontkent, eventuele tracklists professioneel weglacht én alleen vrienden via haar persoonlijke iPhone mochten luisteren naar een losse track. Online worden de tracks snel gedeeld onder zowel fans als haters van zangeres, die op dat moment haar eerste stapje zet richting popmuziek.

Toch gebeurt er iets bijzonders onder de 'echte fans'. Deze swifties spreken af niet naar het album te luisteren voor de officiële releasedatum én proberen de mensen met het illegale album te dwarsbomen. Dit doen ze door bijvoorbeeld berichten met een illegale downloadlink te downvoten zodat het album niet nog verder verspreid wordt.

Go swifties. <3

Kanye West - 'The College Dropout'

We gaan van Taylor Swift naar haar beste vriend Kanye West. Die heeft namelijk ongeveer hetzelfde gehad bij zijn debuutalbum The College Dropout, waarbij het gehele album een paar maanden voor de releasedatum online lekt.

Hij is op dat moment al jaren bezig met achter de schermen bezig met producties voor Jay Z en krijgt lovende reacties van collega-muzikanten, maar zijn eigen doorbraak als rapper gaat wat lastiger. Wanneer in 2004 een paar maanden voor de officiële datum het hele album online komt, gaat Kanye er extreem professioneel mee om en gebruikt het in zijn voordeel.

Omdenken

Waar andere artiesten het misschien zouden laten gaan, gaat Kanye online actief op zoek naar feedback van fans en luisteraars. Hij gaat bezig met nieuwe mixes waardoor de releasedatum naar achteren verschoven wordt. Uiteindelijk blijkt het een geniale zet van de rapper, want album is een groot succes en krijgt de Grammy voor Beste Rap-album van dat jaar.

Oasis - 'Heathen Chemistry'

Ook de gebroeders Gallagher hebben een ervaring met een online lek. Het vijfde studioalbum van Oasis is vlak voor de officiële releasedatum helaas ook al online te vinden. Maar er zit hier wel een kleine sidenote bij, want het jaar is 2002 en het downloaden van muziek komt via Napster net opborrelen.

Maar het verhaal rondom de broertjes uit Manchester wordt nog beter. De band komt er op een bijzondere manier achter. Want tijdens een show in het Amerikaanse Las Vegas staan er twee nieuwe, onuitgebrachte tracks op de setlist. Maar tot hun eigen verbazing zingt het publiek bij de eerste track de woorden al mee.

Madonna - 'American Life'

In 2003 is de Queen of Pop bezig met de voorbereiding van de release van haar album American Life. en begint de online maatschappij steeds meer te leven. Zo ook dus het downloaden en illegaal verspreiden van muziek. Twee jaar eerder in 2001 wint ze al een juridische strijd tegen Napster, maar het oprollen van die dienst zorgt ervoor dat er andere peer-to-peer diensten uit de grond springen.

Dus bedenkt de Queen of Pop een list om de online verspreiding tegen te gaan. Ze fabriceert een neppe versie van haar album American Life en verspreidt deze zelf online. De downloaders horen een opname van Madonna: "What the fuck do you think you're doing?", maar het bestrijden van vuur met vuur leidt vaak tot nog meer vuur.

Een schrijver bij het online hacker-magazine Phrack bedenkt zich geen moment en krijgt toegang tot Madonna's website en schrijft een antwoord: "This is what the fuck I think I'm doing...", met daarbij een downloadlink naar het echte album, radiomixes, een clubmix, haar album Bedroom Stories uit 1994 en een huwelijksaanzoek naar ene Morgan Webb.

Ster advertentie
Ster advertentie