3FM nieuws

Lucky Fonz III brengt een ode aan Henny Vrienten

  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky Fonz III brengt een ode aan Henny Vrienten

Gisteren verloor Nederland een groots muzikaal icoon: Henny Vrienten. De Doe Maar-frontman overleed op 73-jarige leeftijd. Tijdens de middagshow op 3FM spraken Frank en Eva met singer-songwriter Lucky Fonz III over wat voor een impact Vrienten heeft gehad op de Nederlandse muziek, en bracht op prachtige wijze een ode aan de muzikant.

Nederpop

Doe Maar werd in 1978 opgericht, en beleefde hun hoogtijdagen rond 1982. De band is bekend van hits als 'Sinds 1 Dag Of 2', 'De Bom' 'Is Dit Alles' en 'Doris Day' en lieten een unieke mix horen van Nederpop met ska, punk en reggae. Het was een van de eerste bands die liet zien dat er ook tijdloze knallers gemaakt konden worden met de Nederlandse taal, waar andere muzikanten nog vaak uitwijken naar het Engels.

Quote

"Onder het jaar 2022 ligt denk ik het jaar 1982, wat ook een soort explosie van Nederpop was. Met Doe Maar als vlaggenschip natuurlijk. En ik denk echt als iemand heeft bewezen dat de Nederlandse taal ook een ingrediënt kan zijn voor popmuziek, dan is het Henny Vrienten geweest"

Lucky Fonz III

Zoals Lucky Fonz III aangeeft, zien we momenteel de populariteit van de Nederlandse taal weer stijgen binnen de muziek. Kijk maar eens naar succesvolle artiesten als Froukje, Goldband, Wies en MEAU, die stuk voor stuk in het Nederlands de ene hit na de andere scoren.

Mick Jagger

Maar naast zijn mooie teksten, zijn precisie in het maken van zowel muziek als de lyrics en zijn funky manier van zingen, is Vrienten zijn stijl opvallend en een boegbeeld voor de jaren '80.

Quote

Hij heeft laten zien dat je als Nederlander een popster kan zijn, minstens zo cool als Mick Jagger. Als je denkt aan de jaren '80, denk je aan hem.

Lucky Fonz III

Check hier het hele interview:

Ster advertentie
Ster advertentie