3FM nieuws

Ondertussen bij X-Lab

  1. Nieuwschevron right
  2. Ondertussen bij X-Lab

Eén jongen. Eén gitaar. Eén droom.

Zie je ze zitten, in hun slaapkamertje? Nog maar 11 dagen en dan begint voor ruim 20.000 jongeren het eindexamen. Bij X-Lab weten we er alles van. Helaas zit het er voor Marleen niet in om het volledige examen te doen, vanwege haar ziekte van Lyme. En dat is gewoon ruk.

Studie kiezen is helemaal niet makkelijk nie

Marleen volgt speciaal onderwijs, wat ook betekent dat ze beperkte keuzes heeft wat betreft een vervolgstudie. En het is al zo lastig om een studie te kiezen. Vanwege het leenstelsel, die de druk opvoert om in één keer goed te kiezen. Maar ook door de gebrekkige begeleiding vanuit scholen.

En wat te denken van de ouders, die of teveel pushen of hun kind juist helemaal vrij laten? Tel daarbij op dat het tienerbrein nog niet volgroeid is en dus niet capabel voor zulke lange termijn-beslissingen en je snapt waarom de studie-uitval al jaren rond de 30 procent schommelt.

Lees daarom:
>> Hoe kies je in hemelsnaam een studie (en hoe je ouders daarbij kunnen helpen)?
>> Sherin (16) heeft een studiekeuzegesprek
>> Jonge documakers vragen zich af: Wie help je eigenlijk als je vrijwilligerswerk doet in een tussenjaar?
>> Zo slapen (en leren) onze acht eindexamenkandidaten
>> Download for The Road: Welke muziek neem jij mee op vakantie?

Verbonden met de gitaar

Onze Delano is wat studiekeuze betreft als het Gallië van Asterix en Obelix: de ene scholier die dapper weerstand biedt tegen de grote overheersende studietwijfels. Want hij weet al wat hij wil worden (en dus studeren) sinds hij een jaar of acht was. Luister hieronder naar zijn inspirerende verhaal.


Zie je geen podcast, klik dan hier

>> Luister hier naar de andere podcasts van X-Lab

Ster advertentie
Ster advertentie