3FM nieuws

Setlists: wil jij vooraf al weten wat de band gaat spelen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Setlists: wil jij vooraf al weten wat de band gaat spelen?

Je kunt natuurlijk helemaal blanco naar een concert gaan. Maar waarom zou je wachten als je van tevoren al kunt zien wat voor fijns je te wachten staat? Redacteur Ellen legt uit welke voordelen daar aan zitten.

Het valt niet te ontkennen: ik ben best wel een lijstjesfetisjist. Honderd dingen doen op kantoor? Niets fijners dan een mooie to-do-list. Bijna op vakantie? Niet zonder een inpaklijssie! Een concertje meepakken? Eerst even kijken wat er op de setlist staat.

Setlists zijn die A4-tjes die je wel eens aan een podium getapet ziet liggen: alle tracks die een artiest van plan is om te spelen die avond, staan erop. Het kan zijn dat jij de setlists ook van tevoren checkt. Dat kan online óf stiekem spiekend op de panelen van licht en geluid, achterin de zaal. Het kan óók zijn dat je denkt 'What the fuck, waarom zou je dit doen? Da's zonde!'. Allow me to explain.

Waarom? Daarom.

Ik wil voornamelijk weten of m'n favoriete nummers voorbij gaan komen. Zeker als een band al meerdere albums op zijn naam heeft staan, wordt de kans steeds kleiner dat je een toffe albumtrack tussendoor zult horen. Als ik de setlist niét check sta ik stiekem de hele avond te hopen dat 'hij misschien nog in de encore voorbij komt'. En als dat dan niet zo blijkt te zijn is dat best wel balen. Met het checken van een setlist heb je die teleurstelling al lekker achter de rug en kun je veel lekkerder focussen op de tracks die je wél gaat horen!

Check, check, dubbelcheck

De site setlist.fm is een paradijs. Op die site staan 2.3 miljoen setlists van 112.000 artiesten op ruim 190.000 locaties. Waaah! En het zijn niet alleen de lijstjes, ze houden er ook nog eens fijne statistieken van bij. Toen ik de site liet zien aan collega en social-media-maestro Julian ging m'n hartje sneller slaan en m'n stem een octaaf omhoog: hoeveel procent van het Muse-concert in Amsterdam is afkomstig van Drones? Wat speelden ze eigenlijk in Den Haag in 1998? JE KUNT ALLES TERUGVINDEN!

Het blijft gokken

Daarnaast is de kans klein dat je écht voor de volle honderd procent weet wat er gaat komen tijdens een concert. De meeste bands hebben een setlist die voor tachtig procent vaststaat. Van de overige twintig worden er vijftien opgevuld met tracks die roteren om de zoveel avonden, en de overgebleven vijf procent is voor een verrassing.

Coldplay heeft nu bijvoorbeeld een vast segment in de show zitten waar ze tracks spelen die live zeldzaam zijn. Van albumtrack 'Parachutes' tot 'The Hardest Part' en 'See You Soon': er komen hordes aan fan favorites voorbij die al jaren niet live gespeeld zijn. Is toch een leuke verrassing tussen vaste succesnummers als 'Viva La Vida' en 'Fix You'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oogjes open

En zelfs al ken je de setlist al van A tot Z, dan is er nog steeds meer dan genoeg moois om van te genieten! Laat jezelf verrassen door de lichtshow, toffe visuals, dansjes, confettikanonnen... Het hele circus eromheen. Check gewoon die setlist van tevoren. Dan weet je van welke liedjes je een stukje wilt opnemen (met mate, natuurlijk) en in welk gedeelte van de show je het beste een biertje kunt gaan halen. Lekker voorbereid die gig in. Veel plezier!

Ellen is redacteur bij 3FM Online.

Ster advertentie
Ster advertentie