3FM nieuws

10 festivals aan het einde van de wereld

  1. Nieuwschevron right
  2. 10 festivals aan het einde van de wereld

In Nederland zijn we enorm verwend met de hoeveelheid festivals, maar in het buitenland kunnen ze er ook wat van. We zetten de vetste buitenlandse festivals voor je op een rijtje!

(Foto: HP van Velthoven)

Burning Man Festival

Waar:

Middenin de woestijn van Nevada (Verenigde Staten).

Wanneer:

Van de laatste maandag van augustus tot de eerste maandag van september.

Op de laatste dag wordt de Wicker Man, een enorme houten pop, in brand gestoken ter ere van de zonnewende. Te hoge prijzen voor je biertje zal je hier niet tegenkomen: ze verkopen er namelijk bijna niks. Op het hele terrein staat één koffietentje en je kan ijs kopen om je zelf meegebrachte etenswaren te koelen. Want ja, je moet zelf je eten, drinken en slaapspullen meenemen. En als je iets vergeten bent, krijg je het gewoon van iemand anders. Krijgen ja, want het is niet de bedoeling dat je tegenprestaties vraagt.

Line-up:

Grote artiesten zijn er eigenlijk niet op dit festival. Dat doen de organisatie omdat ze willen dat de bezoekers voor het festival zelf komen en niet voor de artiesten. Vermaak wordt dus ook vooral geregeld door de bezoekers zelf. Oh, het schijnt dat Major Lazer er trouwens wel een keer gestaan heeft.

(Foto: Flickr / cc Neil Girling)

Exit Festival

Waar:

Het Petrovaradin Fort in het Servische Nov. Het fort werd in de 18e eeuw gebruikt tijdens veldslagen.

Wanneer:

Het eerste weekend van juni (4 dagen)

Het Exit Festival in Servië is in 2000 ontstaan als studentenprotest. In 2013 mocht het festival op Eurosonic Noorderslag de European Festival Award in ontvangst nemen voor Best Major Festival, da’s de grootste prijs die een Europees festival kan winnen.

Line-up:

Namen als Ellie Goulding, Bastille, Wiz Khalifa, Lost Frequencies, Nicky Romero en Robin Schulz komen voorbij.

(Foto: Flickr / cc Aleksandar Cocek)

Ultra Music Festival

Waar:

Het festival komt oorspronkelijk uit Miami (Verenigde Staten), maar wordt tegenwoordig ook in tien andere steden over de hele wereld georganiseerd.

Wanneer:

Ergens in maart.

Tickets voor het festival in Miami dit jaar waren binnen vier minuten uitverkocht. Het festival is zo populair omdat er elk jaar spraakmakende dingen gebeuren: in 2013 maakte de Swedish House Mafia tijdens het festival bekend dat het hun laatste optreden zou zijn en in 2014 introduceerden Diplo en Skrillex hun projectje Jack Ü, die je kent van ‘Where Are Ü Now’ met Justin Bieber, die dan weer in de editie van 2015 z’n debuut kende. Snap je ’t nog?

Line-up:

Maar liefst 74 DJ's, onder wie Armin van Buuren, Hardwell, David Guetta en Avicii.

(Flickr / cc Robert Giordano)

Sziget Festival

Waar:

Op het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Wanneer:

Meestal de hele eerste week van augustus.

Met 440.000 bezoekers is Sziget één van de grootste muziekfestivals van Europa. Omdat het festival zo populair is onder Nederlanders en Belgen werd in 2009 de Sziget-express geïntroduceerd. Daarmee worden elk jaar zo'n 2500 festivalgangers uit Nederland en België naar Boedapest gebracht.

Line-up:

Voor dit jaar zijn al genoeg vette acts bekend gemaakt, zoals David Guetta, Muse, John Newman en MØ. En uiteraard is 3FM er dit jaar ook weer bij!

(Foto: Ben Houdijk)

Coachella Valley Music and Arts Festival

Waar:

De Coloradowoestijn, Californië, Verenigde Staten.

Wanneer:

Het tweede en derde weekend van april.

Tijdens Coachella is het in de woestijn altijd zo'n veertig graden, maar dat houdt de festivalgangers niet tegen: vorig jaar kwamen er 579.000 bezoekers op af, verdeeld over twee weekenden.

Coachella staat er om bekend dat ze kleine artiesten een kans geven om door te breken. Elk jaar staan er een stuk of tien grote, bekende artiesten tegenover een heleboel onbekendere bandjes. Het helpt ook dat tout bekend Amerika het festival bezoekt: Beyoncé en Jay-Z, Jared Leto, Katy Perry, Adam Levine en Kanye West zijn er bijna elk jaar te vinden. Niet slecht als je door één van hen ontdekt wordt, toch?

Line-up:

Onder anderen Guns 'n Roses, Ellie Goulding, Ice Cube, Major Lazer en Sia staan er dit jaar.

(Foto: Flickr / cc Jason Persse)

Mawazine Music Festival

Waar:

Rabat, de hoofdstad van Marokko.

Wanneer:

Eind mei

Als je aan Marokko denkt, denk je waarschijnlijk niet aan een muziekfestival. En zeker niet het op-één-na-grootste muziekfestival ter wereld. Nou, dat is er wel, en wat voor één: het Mawazine festival wordt elk jaar bezocht door ongeveer 2,5 miljoen mensen. Dat zijn alle inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag én Eindhoven, op één festival. Dat kost een vermogen, maar ja,de Koning van Marokko, Mohammed VI himself, organiseert het festival. En die schijnt vrij rijk te zijn.

Line-up:

Vorig jaar stonden Maroon 5, Avicii, Akon, Pharell Williams, Usher, Jennifer Lopez én Sean Paul op het podium.

(Foto: Wikimedia Commons)

Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts

Waar:

Vlakbij het plaatsje Glastonbury, in het zuidoosten van Engeland.

Wanneer:

Het laatste weekend van juni (4 dagen)

Glastonbury draait bijna helemaal op vrijwilligers: alleen de technici en de beveiliging worden betaald. De winst die het festival maakt wordt elk jaar aan een goed doel gegeven. Tijdens de koude oorlog ging het geld nog naar organisaties die zich inzetten tegen kernwapens en voor wereldvrede, tegenwoordig gaat het naar organisaties als Oxfam Novib, WaterAid en Greenpeace. Die laatste regelt ook elk jaar een podium op het festival.

Line-up:

In 2015 waren er grote artiesten als Kanye West, Florence + The Machine, de Foo Fighters, The Who en Pharell Williams en voor dit jaar is bevestigd dat Coldplay het festival zal afsluiten.

(Flickr / cc Ben Cremin)

Distant Heat Festival

Waar:

Wadi Rum, Jordanië.

Wanneer:

Ergens in augustus.

Heb je de film Lawrence of Arabia gezien? Nou, op die plek wordt elk jaar het Distant Heat Festival gehouden. Voor als je 'm niet gezien hebt: het festival (en de film dus) vindt plaats in een drooggevallen rivier: het is nu een woestijnvallei met rotswanden van rood zandsteen en graniet.

Het festival is ontstaan als protest tegen de oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten. Jordanië ligt namelijk tussen Syrië, Israël, Libanon, Irak en Saoedi-Arabië: niet echt de meest gezellige buurlanden op 't moment.

Line-up:

Onder anderen Tiësto, Armin van Buuren en Ferry Corsten.

(YouTube)

Boom Festival

Waar:

In Portugal, bij het Idanha-A-Nova-meer

Wanneer:

Om de twee jaar, vanaf de eerste volle maan van augustus (3 dagen)

In Portugal komen eens in de twee jaar duizenden mensen bij elkaar "om een alternatieve realiteit te ervaren". Nee, dat doen ze niet met drugs (zeggen ze), maar met de muziek en de sfeer van het Boom festival.

Bezoekers van het festival staan op een camping of caravanpark, die zelfs een eigen keuken heeft om je eigen prakkie klaar te maken. Ook kinderen zijn welkom: d'r is een kinderopvang op het terrein. Voor de echte liefhebbers is er ook een 'afterparty': een ticket met toegang tot een natuurpark, om bij de komen van het festival.

Line-up:

Er wordt veel (eigenlijk alleen maar) psychedelische muziek gedraaid: de dag begint altijd met een concert van een Organic Tranceband, overdag wordt er Psytrance of Goatrance gedraaid en 's avonds hoor je Progressive Psytrance.

(Flickr / cc Retinafunk)

Sant Joan

Waar:

De hele kustlijn van Catalonië plus de stranden van Valencia, Ibiza, Mallorca en Menorca.

Wanneer:

23 juni, de kortste nacht van het jaar.

De hele nacht branden er overal op het strand kampvuren en barbecues, al het vlees wordt gedeeld en overal is vuurwerk en heel veel drank. Om de 500 meter staat wel een nieuwe DJ en die gaan de hele nacht door: je hoeft je dus tot 's ochtends laat niet te vervelen.

Line-up:

Onbekende DJ's die bekende hits draaien.

(Flickr / cc Dennis van Zuijlekom)
Ster advertentie
Ster advertentie