3FM nieuws

Ondertussen bij X-Lab

  1. Nieuwschevron right
  2. Ondertussen bij X-Lab

Hoe combineer je topsport met studeren en is een diploma eigenlijk wel belangrijk?

Hierboven zie je de vlog van Dione Housheer, één van de acht kandidaten van X-Lab, het project van Omroep Human voor 3FM Eindexamens. Dione woont niet meer thuis, ze zit namelijk intern in Sportcentrum Papendal, waar jonge topsporters werken aan een Olympische Droom.

Dione wil graag professioneel handbalster worden en daar moet alles voor wijken. Nu ja, bijna alles, want ze doet wel 'gewoon' eindexamen dit jaar. In haar vlog laat ze je zien hoe zij leert voor haar examens.

"Als je skills hebt, is een diploma niet belangrijk"

De afgelopen week breiden we een einde aan ons tweede thema bij X-Lab: Jong en Ondernemen. Dat thema is zeer opportuun onder tieners, concludeerden we vorige week en dat kreeg gestalte door de podcast van Quincy (18), de webdesigner uit Breda die vorig jaar zakte voor zijn HAVO.

Of-ie het dit jaar haalt is nog maar zeer de vraag. Want ook dit jaar liep het de spuigaten uit met zijn bedrijf. Na zijn examen mag hij van zijn ouders een tussenjaar nemen om zich volledig te richten op zijn bedrijf. Verdient hij in dat jaar geen miljoen euro, dan moet hij alsnog een studie volgen. School kan hem eigenlijk gestolen worden. Het gaat om je skills, niet om een papiertje.

>> Luister hier naar het verhaal van Quincy
>> Jaïr (17) wordt geïnterviewd over zijn kledingmerk
>> Het verschil tussen 'ondernemend leren' en 'leren ondernemen'
>> Vlogger Zaid (15) over de spagaat tussen school en een eigen bedrijf
>> Stine Weet Raad: Jong en Ondernemen

Tussenjaar of vervolgstudie? Doe mee aan het onderzoek

Komende week trappen we af met ons volgende thema, voor middelbare scholieren niet onbelangrijk: tussenjaar en vervolgstudie. Want wat doe je na je eindexamen? Ga je meteen een vervolgstudie doen of ga je er een jaartje tussenuit? En wat doe je zoal in dat jaar?

Om daar een vinger achter te krijgen, hebben we onze vrienden van het EenVandaag Jongerenpanel ingeschakeld om een onderzoek te doen. Ben je tussen de 12 en 24 jaar, dan mag je ook jouw mening hierover geven. Geïnteresseerd? Klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie