3FM nieuws

Sam Smiths debuutalbum vestigt een record in de UK Albums Chart

  1. Nieuwschevron right
  2. Sam Smiths debuutalbum vestigt een record in de UK Albums Chart

Hoera! Het debuutalbum van Sam Smith is op de kop af één jaar oud en staat nog steeds in de top vijf van de UK Albums Chart. En dat is een record dat gevierd mag worden. Een opstapje voor alle chart-records die Sam nog gaat breken?

(Foto: Ben Houdijk)

Het debuutalbum In The Lonely Hour van Sam Smith heeft maar liefst 51 van de 52 weken in de top 5 van de UK Albums Chart gestaan. Alleen het debuutalbum van The Beatles stond langer in de top 5 van de UK Album Charts. De BBC UK Top 40 Album Charts is een van Europa's belangrijkste hitlijsten. 51 weken lang tot de belangrijkste albums van Groot-Brittannië behoren is dan ook best wel knap. Sam is er zelf ook erg trots op, zo plaatste hij op Instagram een foto met #HappyBirthdayITLH.

Best scorende albums ooit

Een bijzondere prestatie van Sam dus. Misschien schopt hij het wel tot de top van albums die het langst in de UK Albums Chart staan! Dan moet hij nog wel een aantal jaar, maar niets is onmogelijk. Zeker niet bij Sam Smith.

De vijf albums die het langste in de UK Albums Chart hebben gestaan:

5. Bat Out Of Hell van Meat Loaf

Zeg je Meat Loaf, dan zeg je ongetwijfeld 'Paradise By The Dashboard Light'. De track staat op Bat Out Of Hell. Het album stond 517 weken in de Albums Chart! Afgerond is dat bijna tien jaar.

Ter vergelijking: ruim tien jaar geleden bestond YouTube nog niet, had niemand nog van Talpa gehoord en gingen we nog los op de muziek van Ch!pz. Tien jaar is dus best lang.

Meat Loaf - 'Paradise By The Dashboard Light'

4. Rumours van Fleetwood Mac

Dat Rumours het beste album van Fleetwood Mac is, daar zijn veel mensen het wel over eens. De plaat stond 598 weken, dat is meer dan elf jaar, in de UK Albums Chart. In iets meer dan elf jaar tijd worden in Amerika drie presidenten versleten, heeft Nederland minstens drie kabinetten gehad en hebben er drie Olympische Spelen, WK's Voetbal en EK's Voetbal plaatsgevonden. Poeh.

Fleetwood Mac - 'Go Your Own Way'

3. Legend van Bob Marley & The Wailers

Bob Marley is een legend. Maar ook zijn album uit 1984 is letterlijk een Legend. Het album stond 671 weken in de UK Albums Chart. Bijna dertien jaar. Bij de release van de plaat had nog niemand van happy hardcore gehoord, dertien jaar later was dat wel héél anders. Tussen de explosie van dance, hiphop en nieuwe popstromingen bleef Legend fier overeind staan.

Bob Marley & The Wailers - 'Could You Be Loved'

2. Gold: Greatest Hits van ABBA

'Honey, Honey', 'Ring, Ring', 'I Do, I Do, I Do, I Do, I Do': ABBA Gold: Greatest Hits is het best verkopende van ABBA. Er werden zo'n 29 miljoen exemplaren van het album verkocht. De plaat stond 706 weken, dat zijn 185 hondenjaren, in de UK Albums Chart. In Nederland stond het album 82 weken genoteerd, tussen 1992 en 2014 om precies te zijn. Wauw.

Wat deed jij in 1992? Op internet surfen was zo verschrikkelijk duur dat je het wel liet, kinderen speelden nog buiten in plaats van achter hun iPad en niemand had nog van het fenomeen 'sms'en' gehoord. Time flies.

ABBA - 'I Do, I Do, I Do, I Do, I Do'

1. Greatest Hits van Queen

De absolute recordhouder van de UK Albums Chart is het album Greatest Hits van Queen. 884 weken stond de plaat in de Albums Chart. 884 weken! Dat zijn zeventien hele jaren. De periode dat een kind geboren wordt, verandert in een peuter, naar de basisschool gaat, een irritante puber wordt en vervolgens zijn havodiploma haalt. Dát is 17 jaar. Best lang dus.

Queen - 'Bohemian Rhapsody'

Ster advertentie
Ster advertentie