3FM nieuws

Kanker velt Richard Wright van Pink Floyd

  1. Nieuwschevron right
  2. Kanker velt Richard Wright van Pink Floyd
Richard Wright, een van de oprichters van de Britse band Pink Floyd, is maandag op 65-jarige leeftijd overleden. De toetsenist, die in 2006 nog mee optrad tijdens de Live 8- reünie, verloor een korte strijd met kanker.Songschrijver en keyboardspeler Richard Wright werkte mee aan de klassieke Pink Floyd-albums als Atom heart mother, Dark side of the moon en Wish you were here.

Meningsverschillen
In 1978 bracht de Londense muzikant al een soloalbum uit. In 1981 werd hij na aanzwellende artistieke en persoonlijke meningsverschillen tijdens de opnames van The Wall door frontman Roger Waters aan de kant gezet.

Geflopt album
Terwijl Pink Floyd succesvol bleef, verdween Wright op de achtergrond. In 1984 bracht hij onder het pseudoniem Zee nog een geflopt album uit.

Sinéad O’Connor
Voor Broken China uit 1996 kreeg hij medewerking van onder meer Sinéad O’Connor. Wright werkte in 2006 mee aan David Gilmours soloalbum On an island en begeleidde hem op tournee.

Live 8-concert
In de zomer van 2005 vergezelde Wright zijn vroegere kompanen weer op het Londense Live 8-concert. Daarmee stonden de Pink Floyd-leden voor het eerst sinds de Wall-concerten weer samen op een podium.

Richard Wright herdacht in beelden:


Ster advertentie
Ster advertentie