3FM nieuws

Weer een K-popster dood gevonden: Moonbin (25) van K-popband Astro is overleden

foto: SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer een K-popster dood gevonden: Moonbin (25) van K-popband Astro is overleden

Treurig nieuws: er is (alweer) een K-popster dood gevonden. Moonbin (25) van de K-popband Astro is gisteren overleden. Autoriteiten doen nog onderzoek naar de doodsoorzaak, maar geven aan dat er naar alle waarschijnlijkheid sprake is van zelfdoding. Moonbin schaart zich daarmee in een groeiende rij van andere K-popsterren die zelfmoord plegen.

K-popster Moonbin (25) dood getroffen in appartement

Moonbin is woensdagavond 19 april in zijn appartement in Seoul gevonden door zijn manager. En al moet de autopsie nog laten blijken dat het om zelfdoding gaat, kan de conclusie volgens K-popkenner Flora Smit van de Universiteit van Leiden al wel getrokken worden. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze: "Als de autoriteiten al zeggen dat er kans is op zelfdoding, dan kan je er wel van uitgaan dat dat uiteindelijk de reden is geweest. Dat zeggen ze niet zomaar en zeker niet binnen de K-popindustrie."

In 2016 werd Moonbin lid van Astro, één van de populairste K-popbands in Zuid-Korea, en worden vaak in één adem genoemd met andere bekende bands BTS en Exo.

Zelfmoord in de K-pop

Maar wat is er toch aan de hand in de K-pop? Moonbin is namelijk niet de eerste K-popster die een einde aan zijn leven maakt. Zo gingen Sulli (25), Goo Hara (28), Cha In-Ha (27), Jong-hyun Kim (27) hem in de afgelopen jaren voor. Het groeiende aantal zelfmoorden zorgt wederom voor de vraag: wat gaat er mis in de K-popcultuur dat zoveel jonge artiesten de nood voelen om aan het leven te willen ontsnappen?

Volgens Smit heeft dit te maken met de enorm hoge druk waar de jonge talenten mee te maken krijgen vanaf het moment dat ze worden gescout. Entertainmentbedrijven leiden ze op tot K-popsterren, en gezien de fandom daar enorm is, komen daar automatisch een hoop verplichtingen (en dus een hoge druk) bij kijken. En gezien de fandom daar zó toegewijd is, dragen de fans ook bij aan deze druk: "Als je niet constant dat perfecte plaatje laat zien en je dankbaarheid naar je fans uit, krijg je kritiek en haat over je heen. Dus die druk is constant en erg groot."

Smit voegt daaraan nog toe: "Elke keer breekt mijn hart en ik hoop dat dit eindelijk een keer een signaal geeft dat dit eigenlijk niet kan. Sinds K-pop wereldwijd bekender is geworden, zijn er meer ogen die ernaar kijken en die ook hun kritiek uitspreken. Aan de andere kant betekent wereldwijd populair zijn ook meer druk en meer nadruk op perfect zijn. Dus cynisch genoeg, ik denk niet dat Moonbin de laatste is die zo de K-popwereld verlaat."

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Ster advertentie
Ster advertentie