3FM nieuws

3voor12: De meest opmerkelijke samenwerkingen van 2015

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: De meest opmerkelijke samenwerkingen van 2015

Als je kijkt naar die lange lijst nummers uit 2015, valt op dat daar ook een heleboel gekke samenwerkingen tussen staan. In aanloop naar de Song van het Jaar leggen we ze eens onder de loep. Verder op 3voor12.nl: Hoe Nederland viel voor een Franstalige popster Christine and the Queens en De Jeugd van Tegenwoordig is een van de gasten in het nieuwe seizoen van 24 Uur Met...

(Fotograaf: Jelmer de Haas)

Song van het Jaar: de meest opmerkelijke samenwerkingen van 2015

Hoe schreven de Schotse rockers Franz Ferdinand en die ecclectische Amerikanen van Sparks samen een album vol? Hoe kwam 'Drank & Drugs' van New Wave op Schiermonnikoog tot stand? Waar vond Major Lazer de Deense zangeres MØ?

Major Lazer ft. MØ – 'Lean On'

Als Diplo van je hoort op Twitter, schijn je een samenwerking met 'm te kunnen aangaan. Het overkwam Boaz van de Beatz, die aan vrijwel alle Major Lazer-tracks sleutelde, maar het overkwam ook de Deense zangeres MØ. In een Airbnb in Amsterdam maakten ze 'Lean On', vertelden ze op Lowlands. Of zat het toch anders? Boaz beweerde eerder dat MØ 'Lean On' al had geschreven om aan een grote ster als Rihanna te slijten, maar Diplo wilde MØ er zelf op hebben. Hoe het ook zij, een uitstekende samenwerking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Raving George ft. Oscar & The Wolf – 'You're Mine'

Charlotte Dewitte alias Raving George ontmoette Max Colombie van Oscar & The Wolf voor het eerst op Pukkelpop, toen ze crowdsurfend het publiek over ging en hij bijzonder onder de indruk was. Ze wisselden telefoonnummers uit, bleven in contact en maakten uiteindelijk de zwoele zomerhit van België. Raving George vertelde al eens in 3voor12 Radio dat de track – die verhaalt over obsessieve, destructieve liefde – in een dagje is geschreven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees het hele artikel, met alle tien de bijzondere samenwerkingen op 3voor12.nl

Hoe Nederland viel voor een Franstalige popster: "Het hele plaatje klopt bij Christine and the Queens"

Veruit het grootste gedeelte van de 290 nummers in de Song van het Jaar-lijst is in het Engels gezongen. Vervolgens zijn er precies twintig Nederlandstalige nummers in de lijst en dan - als we instrumentale nummers niet meerekenen - is er maar één genomineerde song die een andere taal spreekt: Christine van Christine and the Queens. Franse popkenner Guuz Hoogaerts legt uit hoe dat kan:

"Er is een hele tijd niets aan Franstalige muziek doorgebroken in Nederland. Je had recent Maître Gims en Stromae, maar daarvoor moet je lang terug voordat je een solide Franstalige hit vindt. Dan moet je terug naar Le Vent Nous Portera (Noir Désir, 2001) en dan Voyage Voyage (Desireless, 1989). Stromae en Maître Gims hebben opnieuw aangetoond dat Franse muziek het ook goed kan doen op de Nederlandse radio, en op die manier de weg vrijgemaakt voor Christine." - Guuz Hogaerts

Maar hoe komt het dan dat dat zolang op zich liet wachten?

"Mijn theorie is dat dat komt door MTV. Dat werd vanuit Amerika geprogrammeerd en daar kwam maar heel zelden iets Frans door, daardoor hebben we in Nederland een meer angelsaksische blik gekregen. Tegenwoordig zie je dat muziek op tv niet zoveel meer voorstelt, en dat de opkomst van Stromae ook vooral veel met het internet te maken heeft gehad." - Guuz Hogaerts

Lees het hele artikel op 3voor12.nl

Fresku en De Jeugd van Tegenwoordig in 24 Uur Met...

Ook in 2016 is cabaretier Theo Maassen de gastheer in 24 Uur Met..., het programma waarin hij een etmaal lang opgescheept zit met een gast. Of met drie gasten in dit geval, want een van de afleveringen is gewijd aan De Jeugd van Tegenwoordig. Wilie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo komen alle drie naar de studio. Ook Fresku is een van de gasten in het nieuwe seizoen.

Lees het hele artikel op 3voor12.nl

Ster advertentie
Ster advertentie