3FM nieuws

Ook docenten hebben examenstress

  1. Nieuwschevron right
  2. Ook docenten hebben examenstress

Niet alleen examenleerlingen gaan een zware tijd tegemoet, ook docenten ervaren de examenperiode als stressvol.

De overgrote meerderheid van de docenten ervaart stress tijdens de eindexamenperiode. Dit is een van de bevindingen uit een onderzoek van Malmberg onder ruim 400 docenten.

Examenklasdocenten zien het somber in

Door de verscherpte exameneisen heeft bijna één op de vijf docenten dit jaar minder vertrouwen in de eindexamenuitslag dan normaal. Daarnaast ziet een op de drie docenten het slagingspercentage als een afspiegeling van zijn of haar kwaliteiten. Het nakijken is voor het grootste deel van de docenten het spannendste moment van de hele periode. Veertien procent van de docenten neemt zorgen die hij of zij heeft over een leerling mee naar huis en bespreekt het met zijn of haar partner.

'Hoe bereid je een leerling voor op het examen?'-Top 3

De ondervraagde docenten bereiden leerlingen graag zo goed mogelijk voor op het examen. Een Top 3:

1. Leerlingen die er minder goed voor staan krijgen extra aandacht
2. De lesstof herhalen totdat de leerlingen er zeker van zijn dat ze het begrijpen
3. Extra mild zijn om spanning bij de leerlingen weg te nemen

Is jouw docent ook extra mild?

De één is de ander niet...

Opvallend is dat vrouwelijke docenten meer stress ervaren dan mannelijke. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen oude en jonge docenten. Oudere docenten behandelen meer proefexamens en oefentoetsen, terwijl jonge docenten juist extra streng zijn voor hun leerlingen. Extra streng of niet, de jonkies kijken wel meer dan de oudjes uit naar de examenstunt van de leerlingen.

Eindexamenjournaal op 3FM

Het Eindexamenjournaal wordt verzorgd door NOS op 3. Elke examendag om 8:00, 13:00 en 18:00 hoor je het journaal op 3FM. Wil jij weten wat er allemaal speelt tijdens de eindexamenperiode en hoe de examens gemaakt zijn door je mede-eindexamenkandidaten, luister dan elke examendag naar 3FM.

Ster advertentie
Ster advertentie