3FM nieuws

Sander de energieverslinder

  1. Nieuwschevron right
  2. Sander de energieverslinder
Zuinig omgaan met energie was er tot voorkort niet bij in Huize de Heer. Sander heeft inmiddels het (spaar)licht gezien en schrijft daarover.

Ach, die paar druppeltjes extra maakt toch niet uit?


"Jeetje Sander! Doe het licht nou eens uit en ook je computer staat nog aan!"

Dit hoorde ik als puber dagelijks van mijn ouders. Die vonden dat als ik kwam eten, ik mijn tv en stereo en computer op mijn zolderkamer uit moest zetten! Waarom? Nooit begrepen!

Ik had ook echt zo'n "deejayzolderkamer" met zelfgebouwde lichtinstallaties, bloedhete versterkers en uitelkaar gehaalde cassettedecks. Dat moest ik allemaal uitzetten als ik beneden ging eten. Terwijl ik naderhand weer verder wilde met energie misbruiken.

Tja, en nu woon ik op mezelf en heb ik daar natuurlijk schijt aan, sterker nog: sinds ik op mezelf woon, heb ik alles tegelijk aan. Ach, die paar dubbeltjes extra aan de NUON maakt toch niet uit? Lekker cd's luisteren, tv kijken, mailen, gamen en in de tussentijd nog een wasje draaien!

Nooit begrepen dat ik daarmee zoveel CO2 uitstoot dat ik mijn kinderen, die ik toch ook een keer hoop te krijgen, in een klimaat neerzet, waar ze waarschijnlijk weinig kleding te wassen hebben, omdat het elke dag 46 graden is.

Ik ben best geschrokken, want ik heb er ook nooit zo bij stil gestaan en zie nu best dat een beetje terugdringen al helpt. Achter de bank lagen 3 transformators en opladers voor mijn laptop en gameconsol bloedheet te worden. Nergens voor nodig toch?

Ik probeer hier zelf een beetje op te letten! Apparaten die je niet gebruikt en toch aanstaan, die kunnen makkelijk uit! Toch? Doe je mee?

Meer informatie

>> Lees de column van Giel Beelen
>> Lees de column van Michiel Veenstra
>> Lees de column van Bart Arens
>> Naar de site van Live Earth
Ster advertentie
Ster advertentie