3FM nieuws

Een ode aan muzikaal Scandinavië

  1. Nieuwschevron right
  2. Een ode aan muzikaal Scandinavië

Dat ABBA uit Zweden komt wist je al, maar er komen nog véél meer artiesten uit 't hoge noorden. Daarom: een ode aan muzikaal Scandinavië!

Er wonen niet zo heel veel mensen (nog geen derde van Duitsland) en we kennen ze vooral van het koude weer en het dure bier: Noorwegen, Zweden, Denemarken en IJsland, oftewel Scandinavië. Waarom we je een lesje topografie geven? Omdat er uit die landen heel veel te gekke artiesten komen.

Wie dan?

Om een paar voorbeelden te noemen: Icona Pop, Zara Larsson, Mando Diao en Lykke Li komen uit Zweden, Kygo, Madcon, MØ en The Kings Of Convenience uit Noorwegen en Lukas Graham, Alphabeat, Volbeat en Mads Langer uit Denemarken. En dan hebben we ze écht nog niet allemaal opgenoemd.

Check hier een paar van Scandinavian's finest artiesten:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe dan?

De Scandinavische landen hebben sowieso hun shit goed op orde: ze horen bij de gelukkigste en rijkste landen ter wereld en staan al jaren in de top-20 van de beste landen om te wonen. Prima landen om te wonen dus en dat zal vast invloed hebben op het aantal te gekke artiesten die er vandaan komen, maar er zijn meer redenen.

Waarom dan?

Op bijna alle Zweedse en Noorse basisscholen is muziekles verplicht: elke leerling moet een instrument leren spelen. Zanger Pelle Almqvist van The Hives vertelde op Pinkpop 2008 aan NRC dat muziekles voor hen één van de weinige vormen van vermaak was.

"We komen uit Fagersta, in het midden van Zweden. Daar wonen 12.000 mensen en het is er de helft van het jaar het grootste deel van de dag donker. Dan kan je als jongen twee dingen doen: sporten of muziek maken."

De mannen van The Hives kozen voor dat laatste: toen ze dertien waren claimden ze - bewapend met een gitaar en een drumstel - de kelder onder hun school,

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muziekles

En niet alleen kinderen krijgen die muziekles mee. De nationale organisatie voor volwassenenonderwijs in Zweden biedt coaches aan die je helpen met muziek maken: niet alleen met musiceren, maar ook met het opstellen van doelen en het maken van een plan over welk publiek je wilt bereiken en hoe je dat doet.

Het beste bewijs van het goede muziekonderwijs is het aantal aangesloten componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers in Zweden: dat zijn er 70.000, op een bevolking van 10 miljoen. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat er 21.000.

Taal

Maar die muzikale basis is niet het enige. In Scandinavië spreken ze ontzettend goed Engels, omdat kinderen vanaf jonge leeftijd Engelse les krijgen (net als in Nederland, zeg maar). Dat helpt bij een internationale doorbraak.

Onderhandelen

En dan zijn die Scandinaviërs ook nog ontzettend slimme verkopers: muzikanten en de popindustrie proberen constant hun muziek te verkopen aan het buitenland. Zweedse platenmaatschappijen krijgen 't bijvoorbeeld steeds vaker voor elkaar om de liedjes van hun artiesten aan populaire Amerikaanse tv-series te verkopen.

Daarnaast heeft Per Gessle, van de band Roxette, een eigen radioprogramma waar hij alleen Zweedse muziek draait én hij schrijft op een populaire Chinese website over Zweedse popmuziek. Daarnaast staan op ongeveer elke muziekbeurs, waar ook ter wereld, wel een paar Zweden, Noren of Denen. Da's nog eens commitment.

Wat zijn jouw favoriete Scandinavische artiesten?

Ster advertentie
Ster advertentie