3FM nieuws

Song16: de zwanenzangen van David Bowie en Leonard Cohen

  1. Nieuwschevron right
  2. Song16: de zwanenzangen van David Bowie en Leonard Cohen

We zijn er inmiddels aan gewend: de popmuziek gaat al zoveel decennia mee dat de eerste generatie op zijn eind loopt. Maar zelden zagen we twee van die intrigerende zwanenzangen als die van David Bowie en Leonard Cohen, die allebei tot op de laatste dag van hun leven creatief en scherp bleven en op gepaste wijze afscheid namen.

Het afscheidsalbum van David Bowie

Het is maandagochtend, een uur of acht. Het staat er zwart op wit, en toch kunnen velen het niet geloven: ‘David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with cancer.’ Dat ongeloof komt natuurlijk voort uit het feit dat niemand iets wist of zei over die 18 maanden ziekbed, en toch is het wonderlijk: Bowie’s drie dagen eerder verschenen album Blackstar was niets minder dan een afscheidsalbum, vol met verwijzingen naar de dood.

De creatieve opleving van Leonard Cohen

Hoe besluit je een oeuvre dat vijf decennia beslaat? Krijg je überhaupt de kans het verhaal zelf te sluiten? En heb je, helemaal aan het eind van de rit, nog iets te vertellen? David Bowie wel, en Leonard Cohen ook, zo bleek. De Canadese songwriter overleed in de herfst. Allebei kenden ze een creatieve opleving aan het eind van hun leven, en allebei brachten ze heel kort voor hun dood een album uit dat geldt als afscheid van het leven. Leonard Cohen’s You Want It Darker verscheen twee weken voor zijn overlijden, terwijl Bowie’s Blackstar dus zelfs onaangekondigd drie dagen voor zijn dood uitkwam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie