3FM nieuws

Geen examen? Lekker makkelijk!

  1. Nieuwschevron right
  2. Geen examen? Lekker makkelijk!

Scholiere Eline Tjen-A-Tak was vorig jaar al in de veronderstelling dat ze eindexamen ging doen. Sterker nog, ze dacht dat ze al haar zaakjes prima op orde had. Totdat haar deelschoolleider haar vertelde dat ze werd uitgesloten van deelname aan het eindexamen VMBO. Dit jaar staat ze er net zo voor en hoopt ze eindelijk haar VMBO-diploma te kunnen behalen.

Toen ik vorig jaar in het laatste jaar van de middelbare school zat (VMBO-T in de richting kunst) had ik zo’n beetje al mijn zaakjes op orde tegen de tijd dat de deadlines naderde. Totdat mij werd verteld dat ik geen examen kon doen. Waarom niet was mij vooralsnog niet duidelijk.

Ik had alle verplichte opdrachten ingeleverd en met een voldoende afgerond. Er waren nog twee schoolexamens die ik moest afleggen: de mondeling presentatie voor Nederlands mondeling en een mondeling voor Engels. Door de slechte band die ik met mijn docent Nederlands had, ging de mondelinge presentatie niet door. De schoolexamens voor Engels waren gewoon niet goed geregeld. Mijn school was sowieso één en al chaos.

Toen ik op een dag de klas uit werd gehaald en naar het kantoor van de deelschoolleider moest gaan, kreeg ik meer duidelijkheid. Mij werd verteld dat ze twee keuzes hadden: óf ze voerden een 1 in voor deze niet afgelegde schoolexamens, óf ze voerden helemaal niks in. ‘’Voer dan een 1 in,’’ besloot ik toen, ‘’dan kan mijn gemiddelde omlaag gaan maar ik haal dat makkelijk weer op.’’ Mijn deelschoolleider was het daar echter niet mee eens. ‘’Ik heb mijn keuze al gemaakt; ik voer niks in,’’ deelde ze mij mede.

Ik vroeg wat dit inhield en al snel bleek dat ik zonder die ingevoerde cijfers geen examen kon doen. Dit kwam als een klap. Ik had op het laatste moment nog zo hard gewerkt . Moest ik hier nu maar gewoon tevreden mee zijn? De deelschoolleider vertelde me dat ik alsnog gewoon naar school moest komen, maar ik bleef thuis. Wat had ik daar te zoeken? Ik had toch geen doel meer voor ogen.

Nu zit ik nog steeds op dezelfde school, in mijn laatste jaar in de richting economie. Ik heb wederom al mijn zaakjes op orde, en óók mijn schoolexamens heb ik allemaal afgerond. Ik ben zonder onvoldoendes en met veel gemak door dit schooljaar geraasd. Sterker nog, ik heb het idee dat ik niets heb uitgevoerd. Ik was weinig op school en op de momenten dat ik er wel was, ging ik niet naar de les.

Ik heb er groot vertrouwen in dat ik dit jaar slaag. De deelschoolleider kan mij op dit punt niks meer maken. Als ik erop terugkijk is het, achteraf gezien, wel goed voor mij geweest. Maar of het wijs is je zo laks en nonchalant te gedragen als ik? Nee. Doe je best, want het is zo weer voorbij.

Ster advertentie
Ster advertentie