3FM nieuws

Spelen met Kodo in Japan

  1. Nieuwschevron right
  2. Spelen met Kodo in Japan
Na alle pracht en schoonheid van Japan te hebben opgesnoven werd het voor Bløf tijd eindelijk te gaan spelen met Kodo in Japan.
ARESU ISU RIEFUDU


Ogi, 16 augustus 2009

Uiteindelijk is dit waar we het allemaal voor doen: spelen. Vanmorgen kwamen we om 11 uur aan op het festivalterrein in Ogi, en de plek is hemels. Een prachtige open ruimte boven op een heuvel, omgeven door bomen en met een mooi podium dat aan de achterkant open is. Aan de zijkant is een heel kampement opgebouwd met een keuken, diverse kleedkamers en opslag voor apparatuur en instrumenten. Alles is, naar goed Japans gebruik, tot in de puntjes geregeld en we worden bijzonder goed verzorgd door iedereen bij Kodo.

Met ruim 30 graden was het vandaag erg warm, en de repetities waren daardoor behoorlijk zwaar. Veel drinken en in de schaduw blijven dus, maar alles verliep prima en iedereen had er zin in.

Kododrummers in actie

Kodo zou zelf beginnen, en wij zouden na een korte pauze overnemen, om het concert vervolgens gezamenlijk af te maken. Nou heb ik de Kododrummers toch al meerdere keren zien spelen, maar ze blijven me verbazen. Hun optredens worden steeds energieker en extraverter, en ze beperken zich niet tot ‘alleen maar’ drummen: er wordt gezongen, gedanst, fluit gespeeld en er valt van tijd tot tijd ook nog wat te lachen.

Aresu Isu Riefudu

Tegen de tijd dat wij het podium opgaan is het helemaal donker geworden, en is het oorverdovende geluid van de cycades grotendeels verstomd. Aanvankelijk reageert het publiek vriendelijk en afwachtend, maar tegen het einde staan alle 2500 bezoekers te klappen en te zingen. “Alles Is Liefde” in het Japans, dat klinkt dan ongeveer als “Aresu Isu Riefudu”. We eindigen met “Meer Van Jou”, en we worden op het podium omringd door alle 28 Kododrummers. Het zegt eigenlijk alles over hoe zij en hun publiek ons vandaag hebben ontvangen op Earth Celebration: we baden in hun vriendelijkheid en goede zorgen. En heel veel muziek. Aresu Isu Riefudu, zeg maar.

Ster advertentie
Ster advertentie