Hoe de festival- en muziekindustrie steeds groener probeert te worden
- Nieuws
- Hoe de festival- en muziekindustrie steeds groener probeert te worden
Het klimaatrapport dat laatst uit is gekomen heeft de meeste mensen heel erg laten schrikken. En net zoals veel dingen in het leven, heeft muziek ook een link met milieuvervuiling. Maar gelukkig zijn er ook uitvindingen die deze industrie willen vergroenen, hieronder zie je een kleine selectie.
Merch
Als je naar je merch kijkt zie je vaak dezelfde namen in de labels zitten. Bedrijven als Gildan of Fruit of the Loom worden door veel artiesten en merch bedrijven gebruikt om goedkope shirts, truien, etc. te drukken. Kijk maar eens in je kast, zul je zien dat je hier genoeg kleding van hebt!
Helaas zit er wel een negatieve kant aan deze goedkope shirts, namelijk dat deze vaak niet onder de beste omstandigheden worden gemaakt. Deze zogeheten "fast fashion" bedrijven willen kleding zo snel en goedkoop mogelijk produceren. En vaak zijn het dus de labels van muzikanten die hier rijkelijk gebruik van willen maken.
Ook is de ecologische impact van deze goedkope kleding niet goed. Vaak wordt een enorme hoeveelheid kleding niet verkocht en dus verbrand, waardoor er veel schadelijke gassen in de ozon komen. Maar ook heb je bijvoorbeeld de impact van polyester (wat gewoon een stof gemaakt van plastic is) wat nooit kan afbreken, of bijvoorbeeld schadelijke textielverf die het water vergiftigd.
Maar om je niet compleet depressief weg te laten lopen hiervan, zijn er ook mensen die een alternatief zoeken. De Britse band The 1975 heeft een nieuwe creatieve oplossing gevonden. Ze pakken hun oude tourshirts die niet zijn verkocht en drukken daar een nieuw beeld op. Zo krijg je een super trippy shirt, dat ook nog eens uniek is en de planeet niet kapotmaakt!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vinyl
Jarenlang waren platen not done, vooral door de introductie van de CD werd de onhandigheid van LP's duidelijk gemaakt. Maar de afgelopen jaren is het verzamelen van vinylplaten weer enorm gestegen. Hier zit alleen wel nog een iets grotere ecologische impact aan.
Voor het drukken van een plaat is niet alleen een hele hoop energie nodig, maar ook een enorm verouderde persmachine. Deze machines zijn in een tijd gemaakt dat deze milieucrisis nog niet helemaal duidelijk was. Maar door de grote interesse zijn deze weer in het stopcontact gestoken.
Ook is de stof waar platen van worden gedrukt, polyvinylchloride (oftewel PVC), mogelijk kankerverwekkend. Is er dan nog wel een mogelijke redding voor deze passie van muziekliefhebbers?
Gelukkig wel, en één van de oplossingen is zelfs van Hollandse bodem! Het bedrijf Symcon is bezig met het ontwikkelen van een alternatieve drukmethode die momenteel in de stijgers staat.
En wat betreft een groenere PVC, heeft de Australische band King Gizzard and the Lizard Wizard afgelopen jaar voor Record Store Day al hun populaire albums op "eco-wax" gedrukt. Soms kun je deze platen ook nog vinden in een winkel, dus houd je ogen open!
foto: Total Heaven Record Shop
King Gizzard and The Lizard Wizard eco-wax
Festivals
Een gigantische menigte, allemaal met een biertje in hun hand, wat wil een mens nog meer! Als het aan de festivals zelf ligt, hopelijk een ietwat schonere weide. Op al je favoriete festivals zie je dan ook overal prullenbakken staan waar je je afval in kunt scheiden.
Hoewel dit alles goed is bedoeld, is de harde realiteit toch wel meer dat mensen het bekertje op de grond gooien zodra deze leeg is. Makkelijk voor jou, maar moeilijk voor het uiteindelijke recyclen van het plastic. Er zitten namelijk hele specifieke regels verbonden aan welk plastic er eigenlijk gerecycled kan worden.
Gelukkig zijn er de afgelopen jaren wel veranderingen aangebracht binnen het festivalplastic. Op bijvoorbeeld Lowlands zijn "biobased" plastics gebruikt voor de bekertjes. Deze zijn gemaakt van glucosevezels uit mais, waardoor deze geen microplastics vrijlaten en dus niet voor altijd op de aarde blijven bestaan.
Hoewel hier ook nog negatieve kanten aanzitten, is het wel een stap in de goede richting. Houdt dus tijdens het festival een beetje in de gaten waar je je bekers moet weggooien. Ook wordt er door bedrijven buiten het festival zelf stappen gezet: één van de beste voorbeelden is dan de KarTent, waar tenten en meubels van karton worden gemaakt. Zo kun je dit allemaal laten staan op het terrein zonder een grote impact te hebben van de plastic tenten en stoeltjes die daar anders worden vernietigd.
Check hieronder hoe de bedenker van de KarTent aan zijn idee is gekomen!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.