3FM nieuws

Joshua Nolet (Chef'Special): "Alle shows zijn ineens weg"

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Joshua Nolet (Chef'Special): "Alle shows zijn ineens weg"

Ze waren net terug met een nieuw album en stonden aan de vooravond van een Europese tour. De mannen van Chef'Special. Joshua vertelt: "We hadden de releaseshows van het album, we hadden een hele Europese tour staan in Duitsland, Spanje, Engeland..." Maar door het coronavirus kon hun hele touragenda door de shredder.

"We keken er heel erg naar uit"

In 2011 werd de band 3FM Talent en sindsdien is het keihard gegaan. Ze groeiden uit tot één van dé festivalbands van Nederland, verkopen makkelijk zalen als de AFAS Live of Ziggo Dome uit en gingen zelfs de grens over. Ze hebben al verschillende tours gedaan door Europa en in de VS mochten ze mee als supportact van Twenty One Pilots. Vorig jaar besloten de mannen wat rust te pakken, maar nu konden ze niet wachten om weer on the road te gaan. Tegen NPO Radio 1 podcast De Dag zegt frontman Joshua: "We keken er heel erg naar uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het zijn gekke tijden voor ons"

"Wij hadden ons heel erg voorbereid op een druk festivalseizoen. We hadden een jaar rust, met bewust geen shows in Nederland in 2019, omdat we bezig waren met ons nieuwe album. Dus we waren gewoon heel erg gebrand om ons album hier te releasen. Dat is wel gelukt en dan ga je daar shows bij doen. Wat dat is nou eenmaal wat wij doen." vertelt Joshua. Maar het coronavirus gooide flink wat roet in het eten voor dit masterplan.

"Wij stonden met onze hele crew een doorloop te doen. Dan huren we een poppodium en zijn we onze hele show aan het voorbereiden. Twee persconferenties later zijn alle shows weg. Het is echt heel gek" zegt Joshua. Ook vertelt hij dat niet zeker is of de band wel verzekerd is tegen dit soort zaken: Dit kan heel veel inkomsten schelen. "Dat moeten wij nog uitzoeken. Uiteindelijk gaan het gesprekken worden tussen onze boeker en de festivalorganisator over hoe we het gaan oplossen." Want als de band de volle mep vraagt dan gaat het festival daar aan onderdoor of vice versa. Josh: "Iedereen moet daar een open mind en een open houding voor hebben. We moeten hier uiteindelijk met z'n allen doorheen komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen festivals meer deze zomer

Joshua denkt dat er dit jaar geen festivals meer gaan zijn: "Dan kan het alleen nog maar meevallen." Maar geen optredens, dat betekent ook geen inkomsten voor de band: "Wij maken ons nog niet zo heel veel zorgen. We hebben altijd wel heel verstandig nagedacht over dat soort dingen. We hebben gewoon een buffertje opgebouwd. Dat is een luxe die wij hebben."

Maar de schrik zit er goed in: "Stel dat de piek voorbij is of dat het afneemt, dat we het te boven zijn. Maar stel nou dat er in september of oktober een tweede golf komt. Dat is precies het moment dat ze beginnen te programmeren voor het festivalseizoen van 2021. Wie gaat er dan nog een risico nemen? Voor hetzelfde geld zijn we twee zomers geen shows aan het doen..."

Om de tijd door te komen is hij begonnen met klussen in huis, mediteren en het maken van nieuwe muziek. "Iedereen heeft zoiets van: 'ik ga maar gewoon muziek maken'" dus als dit allemaal voorbij is dan kunnen we een musicboom verwachten zegt Joshua. Misschien wel allemaal goede muziek in het najaar dus.

Joshua gaf bovenstaand interview bij podcast De Dag van NOS en NPO Radio 1. Meer weten over de impact van het coronavirus op festivals, concerten en artiesten. Luister 'm dan volledig door op onderstaande knop te drukken.

Beluister de podcast bij NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie