3FM nieuws

Dekmantel: uitgebreidere openingsdag, mini-festival in Kroatië, geen ADE

  1. Nieuwschevron right
  2. Dekmantel: uitgebreidere openingsdag, mini-festival in Kroatië, geen ADE

Al maanden is de vierde editie van Dekmantel Festival (4-7 augustus) uitverkocht. Dat het programma weer steengoed is begint langzamerhand ook te wennen. En toch is er genoeg om over te praten met organisator en DJ Thomas Martojo.

Hoe zit het bijvoorbeeld met die uit de kluiten gewassen openingsdag? En met dat festivalletje in Kroatië? Wat mogen we verwachten op ADE? En kan het charmante Lente Kabinet nog wel bestaan nu de ambities van Dekmantel tot over de grens reiken? 3voor12 sprak met Thomas Martojo.

Vanaf de allereerste editie was Dekmantel uitverkocht, vanaf de tweede stond het eigenlijk al internationaal op de kaart. Is het festival ‘af’?
"Nee, ik denk dat er wel een paar jaren overheen gaan voor je zo’n gevoel hebt. Je zou het festival elk jaar hetzelfde kunnen houden en alleen de invulling variëren, je zou het kunnen laten groeien, en je kunt iets nieuws toevoegen. Voor die laatste optie kiezen wij. We willen onszelf blijven kietelen."

Nu is er dus een meer volwaardige festivaldag, in meerdere venues rond het IJ?
"Ja, we zijn verder gaan praten met het Bimhuis, om te kijken of we meer shows konden doen. Al snel ontstond het plan om ook Tolhuistuin en EYE erbij te betrekken. Daar bleek al een tijd een wens te zijn om de locaties met elkaar te verbinden, maar er was nog niet echt een idee dat genoeg draagvlak had."

Kun je je voorstellen dat je die openingsdag met acts als Tony Allen, Azymuth en James Holden met band laat uitgroeien tot een zelfstandig evenement?
"Nee, dat zie ik niet gebeuren. Ik zie het meer als een verbreding en verdieping van ons aanbod. Misschien kan het wel groeien, met meer acts en meer locaties, misschien wel meer dagen. Ik zie er geen winst in om het los te koppelen. Het is juist mooi dat alles elkaar beïnvloedt."

Het Selectors podium was een van de meest interessante plekken op het festival de laatste twee jaar. Het is nu uitgegroeid tot een apart festival in nota bene Kroatië, aanstaande september. Waarom daar?
"We hebben de afgelopen jaren al heel wat aanbiedingen gekregen om een Dekmantel Festival te doen op een andere plek in Europa, maar we hebben daar tot nu toe altijd voor gepast omdat we geen toegevoegde waarde zagen. Dan zou je zeggen: waarom dan wel in Kroatië? We zoomen in op iets dat we zelf heel leuk vinden. Het wordt een vijfdaags festival met 70 artiesten voor 1500 mensen. Je moet er dan ook niet meer van maken dan het is: een soort vakantie met vrienden en DJ's."

Meer lezen over de koers van Dekmantel? Het complete interview staat nu op 3voor12. Daarnaast zat Thomas Martojo woensdag (27 juli) in de DJ Shortlist en vertelde over zijn hidden gems en favoriete platen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie